Какво ни очаква в ерата на 5G

Специалистите от всички области, свързани с модерните технологии и комуникации, от доста време насам говорят за 5G като за следващата голяма крачка напред. Едни разглеждат този нов стандарт за безжична връзка с възторг и без резерви. При други се забелязва диаметрално противоположната крайност – убедени са, че по-доброто покритие и по-бързият пренос на информация не трябва да бъдат за сметка на човешкото здраве и околната среда.

Във всеки случай бизнесът, а и мнозина от обикновените потребители очакват с нетърпение въвеждането на 5G в съответните им страни. Едва ли ще им се наложи да чакат прекалено дълго, понеже движещите сили в тази сфера си имат лобита и вече на политическо ниво е решено необходимата инфраструктура да се изгради в идните няколко години. А първите сертифицирани смартфони с нужните модеми ще излязат още през текущата 2019-а.

Технически характеристики

Действително 5G в редица отношения има огромни разлики с познатите ни 3G и 4G. Смята се, че последните две са изчерпани като спецификации и трудно може да се „изстиска“ нещо значително по-добро от онова, което вече предлагат. Затова новата wireless мрежа ще използва тъй наречените милиметрови вълни (MMW), вариращи между 30 и 300 гигахерца (GHz). Възможно е да се приложи на на по-ниски и средни честоти.

Макар при тези параметри и в сравнение с 4G да се осигурява между 10 и 100 пъти по-бърз информационен обмен, при 5G има естествен проблем с обхвата. Сигналът трудно преминава през стените на сградите. Даже растителността, особено короните на големите дървета, могат да се окажат пречка.

Ето защо обхватът изкуствено се разширява чрез изграждането на съвсем нов тип предавателни кули. В американските градове, където инфраструктурата на тази технология от някое време се изгражда, въпросните клетки са на има-няма 100 метра една от друга. Поне в градовете. Нещо подобно очаква и европейските държави, които вече работят по въвеждането на 5G.

Какви ще са възможностите и ползите

Следните сведения са предварителни и по-скоро теоретични. Вероятно е практическите резултати да бъдат с (не)значителни отклонения:

• Поне 10-кратно ускорение на безжичните мрежи спрямо актуалния стандарт 4G;

• Сегашните предавателни кули работят с 10-12 канала, а тези на 5G ще използват MIMO технология с цели 100 канала;

• Само 1-милисекундно закъснение при изпращане да данни – за сравнение: при 4G то е 50 милисекунди;

• Планирано е между два и сто трилиона устройства от различни технологични сегменти да имат вграден 5G модем и да „общуват“ помежду си;

• Горното е задължително условие според концепцията за Интернет на нещата (IoT).

А за какво са споровете?

Редица експерти са категорични, че милиметровите вълни, на които разчита 5G, са почти аналогични на микровълновите оръжия, използвани от военните. Хиляди учени от всевъзможни области се обявиха за повсеместна забрана на тази технология. Гласовете им бяха чути в Брюксел, където изграждането на инфраструктурата беше „замразена“, преди да се направи оценка на влиянието върху здравето на хората и природата.

В САЩ, където процесите са по-напреднали, изграждането на новите предаватели – по няколко на километър – е съпроводено и с целенасочено обезлесяване. Както споменахме по-горе, дърветата се явяват като преграда за желаните обхват и скорости на мрежата. А това пък никак не се харесва на природозащитниците.

Технологичната индустрия обаче не изглежда трогната или обезпокоена от противниците. По всичко личи, че 5G има бъдеще. Някои даже са на мнение, че самото 5G е бъдещето на телекомуникациите.

Докато очакваме първите умни телефони и лаптопи с новото поколение модеми за безжична връзка, вижте актуалните 4G предложения в онлайн магазина на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...