MWC 2020 няма да се състои, а последствията са (не)очаквани

Организацията GSMA, която оглавява Световния мобилен конгрес (MWC), провеждан ежегодно в Барселона, разпространи официално съобщение. От него научаваме нещо, което можеше да се очаква, след като най-големите изложители отказаха да участват в експото. Казано накратко — MWC 2020, който беше планиран за периода 24-27 февруари, се отменя.

Основната причина са опасенията за разпространение на коронавируса. Много от изложителите са от азиатски страни, включително от Китай, който е под тежка карантина. Но също немаловажно основание за това, че изложението няма да се състои, е желанието на много водещи компании в мобилния сегмент да проведат маркетинговите си кампании в интернет.

Сред тях се нареждат (в азбучен ред):

Ericsson, Facebook, Intel, LG, Nokia, Nvidia и Sony

Дори Samsung, които до последно възнамеряваха да участват на MWC 2020, направиха собствено събитие в Сан Франциско, където обявиха най-иновативните си смартфони за тази година. Измежду най-големите играчи в тази технологична област само Huawei бяха твърдо решени да участват в Световния мобилен конгрес, независимо от рисковете.

2020 е първата година, която това експо ще пропусне. От основаването си през 1987-а досега то не е имало прекъсване. Освен това е и второто най-голямо в годишния календар — след CES, традиционно провеждан през януари в Лас Вегас.

Създава ли се неприятен прецедент?

Появиха се опасения, че отмяната на MWC 2020 може да откаже водещите компании от редовно участие през следващите години. Това няма да обезсмисли изложението, тъй като в него ежегодно участват над 2,500 корпорации и компании. Но не всяка от тях показва продукти и услуги, заслужаващи атрактивно медийно отразяване и туристически потоци.

Сред по-предвидимите последствия от създадения прецедент са загубите за Барселона. Градът за първи път изгуби възможност да създаде 14,000 временни работни места, свързани с изложението. Изплъзват се и 100,000 туристи, които се очакваха за събитието, а загубите се изчисляват на 492 милиона евро.

Ardes.bg е доверен партньор на най-значимите производители на мобилни устройства и предлага най-добрите им продукти.

Loading Facebook Comments ...