Браузърите, оперативната памет и ресурсите на съвременните лаптопи

Вероятно сте попадали на дискусии и спорове за най-добрата „програма за интернет“. Войната между различните браузъри е от години. Най-честите аргументи напоследък се позовават на това, дали Edge, Chrome, Firefox или друго от водещите решения „изяжда най-много памет“.

Типичен пример е геймърската компания Corsair, която преди време пусна забавна и популярна реклама, според която Chrome похапва RAM-а като чаени бисквитки. Много потребители не схванаха шегата и си извадиха сериозното заключение, че браузърът на Google е най-лошият. Поне що се отнася до разумното използване на компютърните ресурси.

Ако някой има основателно или не отрицателно отношение към Google, не му е необходимо нещо повече от тази реклама, за да води кампания срещу Chrome.

Подобно е при Microsoft и техния Edge, който на всичкото отгоре е „натрапен“ като част от Windows. Отделно и самият Windows е операционната система, която идва предварително инсталирана с много лаптопи и настолни компютри.

Трети пък гледат пренебрежително към Firefox, Opera и други по-малки браузъри. Само защото зад тях не стоят гиганти като Google и Micosoft, почитателите на авторитети ги подозират в лакомия към оперативната памет, в несигурност към заплахите в интернет и във всевъзможни програмистки недостатъци.

Какво е общото?

Общото е, че досега малцина са проверявали твърденията, които бързо си намират последователи и скоро се превръщат в нещо като градски легенди. А понякога е достатъчно да се направи един тест. Как? – Няколко браузъра да се поставят под еднакво натоварване и да се следят едни и същи показатели на ресурсите.

Има и една подробност. Дори да са правени такива тестове те не са и не могат да бъдат с постоянна валидност. Браузърите се обновяват поне веднъж на няколко месеца и новите им оптимизации и функции могат напълно да променят старата картина.

Един от новите тестове е убедителен

Редактор на популярния блог Tom’s Guide е решил да провери слуховете и да даде обективен отговор на спорния въпрос. Резултатите от тестовете му всъщност едва ли биха изненадали повечето хора. Chrome, Firefox и Edge към днешна дата имат доста сходен апетит към оперативната памет, като в зависимост от натоварването някой от браузърите може да „яде“ малко повече RAM от другите два.

Ето как изглеждат резултатите в табличен вид:

Обобщено, Chrome определено не е „ненаситна ламя“ за оперативната памет на вашия компютър. Със сигурност не и повече от Firefox. Новият Edge е най-щадящ към ресурсите на машината, въпреки че е базиран на енджина на Chrome.

Това означава ли, че „трябва“ да ползваме Edge? — Не.

Ако харесвате интерфейса на този браузър и сте свикнали да работите с него, просто можете да се радвате и на няколко свободни мегабайта RAM. По-вероятно е обаче никога да не забележите разликата и ползата от тях. Съвременните лаптопи, предлагани от Ardes.bg, разполагат с най-малко 4GB или 6GB оперативна памет, а системните изисквания на новите операционни системи не са много по-големи от по-старите им издания.

Ето защо днес аргументът с RAM-а не е водещ. Щеше да е такъв, ако браузърите имаха значителни разлики в апетитите си към паметта. Графичният облик на този софтуер, наличните плъгини, синхронизираната база данни с отметки (букмаркове), автоматично въвежданите пароли и изградените навици би трябвало да са решаващи за избора ви.

Пък и обикновено няма никакъв проблем да добавите повече памет. Както на лаптопа, така и на настолния компютър. При необходимост можете да се консултирате с експертите на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...