Пирамидата на успеха – заветът, който ни остави Джон Уудън

Джон Уудън е име, което говори много на почитателите на спорта и най-вече на тези на баскетбола. Уудън постига безпрецедентни резултати в своята треньорска кариера начело на баскетболния отбор на Калифорнийският университет (UCLA). В период от 12 години, воденият от него отбор печели 10 шампионски титли. 

Пирамидата на успеха – мотивационна система за всеки успешен житейски път

Джон Уудън е известен още и със създадената от него “Пирамида на успеха”. В нея, легендарният треньор, включва общочовешки принципи, които той е използвал при тренирането и обучението на състезателите в неговите отбори.

Пирамидата на Уудън е привидно опростена мотивационна система, но зад нея стоят принципи, които са в основата на всеки успешен житейски път.

Пирамидата на успеха

Пирамидата се крепи на 15 изграждащи блока и комбинация от различни постулати. Най-отгоре в нея стои “Конкурентното величие”, което описва по следния начин: “Да даваш най-доброто от себе си, когато ситуацията го изисква. Ситуацията го изисква винаги!”.

В основата на пирамидата са залегнали неща като целенасоченост, трудолюбие, приятелство, лоялност – принципи, които често се пренебрегват в днешното общество.

Спортните и житейски успехи са подчинени на едни същи принципи

Благодарение на своята пирамида, Джон Уудън успява да изгради изключителен колектив, въпреки наличието на ярки таланти с подчертана индивидуалност в него, като Карийм Абдул Джабар и Бил Уолтън. 

Успехите, които Уудън постига със своите колежански отбори, прилагайки своите принципи, са изключителни. Спечелени са 10 титли в период от 12 години. В няколко от сезоните, отборът на UCLA e непобеден – серии от 88 мача без загуба.

Но освен спортните успехи, Уудън държи много и на изграждането на състезателите като добри и успешни хора.

Той мотивира всеки свой възпитаник да завърши колеж, за да може да се реализира в живота. Уудън не спира да търси свой състезател, който е напуснал университета по-рано, за да го накара завърши. След близо 20 години “досаждане”, това се случва.

Освен блестящ баскетболен треньор, Джон Уудън е и “преподавател по живот”, както е обичал сам да се нарича. 

Неговата пирамида от принципи има важна роля за моделирането на човешкия характер и пълната реализация на личностния потенциал.

В своите чести мотивационни срещи с ученици от различни възрасти, управителят на Ardes.bg инж. Димитър Димитров, винаги цитира “Пирамидата на успеха” на Джон Уудън. 

Те получават копие от нея, защото е важно да помогнем на идващите след нас да получат правилната насока за личностно и професионално развитие.

 

Loading Facebook Comments ...