Как се инсталира антивирусна програма

Интернет е доста голямо виртуално пространство. Трябва да се внимава къде се “разхождате” из него, за да не се натъкнете на нежеланата компания на вирусите. Заплахата се крие навсякъде и няма как да знаете къде точно са те, но трябва да бъдете защитени. За тази цел е създадена антивирусната програма.

Какво представлява една антивирусна програма

Антивирусната програма е единична разработка или група от такива, направени така, че да пазят компютрите от вируси, червеи, троянски коне и друг зловреден софтуер. Ако на вашия компютър има вирус, тя го търси и ви изпраща запитване дали да го карантинира, игнорира или да го премахне, а някои директно го премахват. Вие можете да им добавите най-различни настройки, за да си ги персонализирате. С тях може да направите софтуера да проверява и да не премахва подбрани файлове и имейли в реално време, само с десен бутон на мишката и да възстанови вече инфектирани такива. Имате възможност за насрочване на проверки и инсталиране на ъпдейти. Способни сте също на определяне размера на папката за карантиниране, метода на сканиране, ползването на процесора, достъпа на потребители.

Как работи антивирусният софтуер

Подозрителната активност се индентифицира с алгоритъм. Има няколко създадени, по които се работи:

  • Heuristic-based detection – най-добрият метод за откриване на нови или модифицирани вируси, но дава и фалшива тревога. Използва подписа на вируса, за да го намери;
  • Signature-based or virus dictionary detection – използва дефинициите на вече открити вируси, но не може да засича нови;
  • Behavior-based detection – сканира поведението на приложенията. Ако се държат съмнително, прави предупреждение. Полезен е за защита от кражба или регистриране на информация;
  • Sandbox detection – създава още една реалност, в която проследява поведението на едно приложение;
  • Cloud antivirus detection – за това сканиране е нужен интернет, защото той събира информация от компютъра ви и я качва в сървър в облака. Този метод спестява обработка на компютъра ви;
  • Full system scan – тази опция отнема повече време, защото сканира всичките ви файлове.

Какво става, ако не сте защитени

Ако вашият компютър няма защита, прихващането на вирус става много лесно. Често заразяването идва от сайтове за онлайн игри или филми или такива за пиратското им сваляне без лиценз, защото почти всеки е потребител и има акаунт в поне един такъв. Веднъж след като е на устройството ви, вирусът започва да трие файлове, също и да ви забранява достъпа до други, да шпионира файловете и да извлича лична информация, да прави спам с реклами. Минусите са доста, затова помислете, колкото се може по-бързо, за инсталирането на антивирусни програми, за да сте в безопасност.

Как става инсталирането

Всички нови Windows версии имат Windows Defender. Това обаче не пречи на инсталирането на втора. За улеснение, екипът на Ardes.bg форматира основните стъпки при инсталиране на антивирусна програма:

  1. Ако сте я купили от магазин, сложете диска в лаптопа или компютъра и инсталирането ще започне автоматично, като ще ви излезе прозорец с инструкции.
  2. Ако е изтеглена от уебсайт, намерете къде е файла и го разархивирайте при нужда. За да започне инсталирането трябва да отворите setup.exe или install.exe.
  3. Ще ви се отвори прозорец с ръководство за инсталиране, което трябва да изпълните. Има само едно изключение. Ако ви поиска да инсталирате други програми или софтуер, откажете. За инсталацията на антивирусния продукт не са ви нужни други.
  4. Когато инсталирането е завършено, затворете прозореца и извадете диска, ако сте работили с такъв.

След като веднъж програмата е на устройството ви, не забравяйте да я актуализирате. Това може да става от самата програма или от уебсайта ѝ. Ако не е със най-новите дефиниции, ще бъдете уязвими за нови опасности.

Примери за антивирусни програми

Тяхното изобилие е голямо. Може да намерите хубави както платени, така и безплатни. Те са лесни за инсталиране и работа, широко достъпни в интернет пространството и физическите магазини. Всяка от тях притежава своите предимства и недостатъци. Изборът се свежда до желанието, степента на протекция, която потребителят желае, както и до средствата, които би вложил в антивирусна програма. Има както по-професионални, така и подходящи за компютри за домашно ползване с цел забавление.

Сред най-популярните предложения, които държат високо качество на сигурност и едновременно с това атрактивна цена – Eset Nod 32. Това е продукт от ново поколение. Има широк спектър на защита, срещу всякакви заплахи, както и тяхното еволюиране – червеи, троянски коне, вируси, реклами, шпионски софтуер и всякакви кибер атаки.

Сред предимствата на този антивирусен продукт е начинът на активиране – той няма физически носител, а се инсталира електронно.

Колкото по-защитен е компютърът ви, толкова е по-добре за вас. Това не означава да изхарчите много пари, но ако имате важна информация, която трябва на всяка цена да опазите, е препоръчително и да инвестирате малко повече в инсталирането на защита, която ще ви донесе лична сигурност.

Loading Facebook Comments ...