Що е то биткойн и има ли почва у нас?

Що е то биткойн и има ли почва у нас

За да се разбере идеята на биткойните, ще трябва да направим една кратка историческа справка. Преди хиляди години единствената търговска, ако може така да се нарече, система е била бартерната – хората са разменяли стоки помежду си като разбира се, всяка стока си е имала определена стойност. Например ловците са разменяли кожи срещу жито от фермерите и т.н. Известно време по-късно, когато хората са се научили да добиват метали (злато, сребро, желязо и пр.), които са били ценни за всички, обменното средство е станало по-лесно. И така ловджиите са си обменяли кожите за сребро, с което са си купували нещо друго или са си плащали данъците.

По този начин се стига до момента, когато започват да се изработват първите монети – преди около 2600 години в Мала Азия и се дава началото на монетната система, съответно вече не е необходимо металите да бъдат теглени, а могат да бъдат преброени и така, малко по-малко всяка държава започва да сече собствени монети и се създава различната валута. Години по-късно се създава техният книжен еквивалент – банкнотите, и така стигаме до наши дни, или по-точно не далечната 2009 година, в която се създава и математическият еквивалент на парите – биткойн..

 

 Що е то? 

Думата биткойн произлиза от английските думи bit – единица информация и coin – монета. И представлява децентрализирана виртуална валута, а самата система BitCoin е платежна уеб-услуга с отворен код, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа. Тази мрежа е равноправна, и всеки един може да се включи или изключи от нея, когато пожелае.

Биткойна сам по себе си, представлява закодирана цифрова редица, отговаряща на определени математически условия. Не подлежи на фалшификация и е непроследим. За първи път се споменава в статия, написана от човек с псевдонима Сатоши Накамото, в която се описва системата BitCoin, след което по проекта започват да работят експерти. И днес, с тези дигитални пари може да се пазарува в Интернет.

 

Как „сечем” биткойни?

Всеки един човек, който има желание може да „сече” виртуални монети, като предостави изчислителните мощности на компютъра си за решаването на математически задачи, които имат нарастваща сложност. При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа (хеширането му, сгъставянето му) се получават 50 монети, но трябва да се има предвид, че обикновено участниците в изчисленията са повече от един, и биткойните се делят помежду им, в зависимост от размера на участието им.

По конкретно: за всеки потребител, който си инсталира BitCoin софтуера, се генерира виртуален портфейл, който може да бъде съхраняван, както на компютъра, така и на флашка или онлайн. Всеки портфейл може да съдържа различни акаунти, съответно акаунтите могат да са свързани с множество адреси, които не са свързани с името на собственика, което прави системата, изключително анонимна. Всеки потребител има индивидуален код – дълга последователност от цифри и букви, с дължина около 33 знака, и започващи винаги с 1 или 3 (например: 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W). Аналогично на реалните пари, които се пускат в обръщение, биткойните също се отчитат, трансферите са видими за всички и в самата цифрова редица, представляваща монетата се пази нейната история.

Разбира се, до тук звучи като „компютъра работи и аз получавам пари”. В действителност, обаче, нещата не са точно така.

Както при всяка финансова пирамида и например, както е в мрежовия маркетинг, начален капитал се натрупва най-лесно, когато си се включил най-рано. В началото на създаването на биткойн системата, изчисленията са били сравнително прости, което е генерирало бързо дигиталните монети и без да се притежават супер мощни процесори. Уви, днес нещата са по-различни, както всеки един ресурс и този, в течение на времето става все по-трудно да се добие. И така, за да могат да се добиват биткойни днес е необходимо много компютърно време, мощни процесори и висок клас видео карти. Въпреки това, системата трупа популярност, и съответно обменният курс на биткойна се покачва. За справка през 2011 година една дигитална монета е била 20-30 цента, а днес е 12 долара.

 

 Има ли почва у нас?

Е.. това вече е въпрос, на който не може да се даде отговор. Няма съмнение, че като концепция, звучи страхотно. Независима валута, неподлежаща на контрол, без високи такси за трансфер и анонимна, още повече в света на все по-навлизащият виртуален свят може да доведе до нова платежна система  и може би, по-добър начин на живот. Но е факт, че нито държавните власти, нито банките ще са доволни от навлизането на биткойн системата. Така че, единственото, което ни остава да направим е или да се включим днес или да изчакаме и да видим каква ще е следващата промяна в света :)

Loading Facebook Comments ...