Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

Екраните на умните телефони се произвеждат не само от различни компании, но и според различни технологии. Ето защо те варират както по размер, така и по функционалност, а дори и по качества. Ако искаме най-доброто за себе си, трябва да знаем поне основните им тайни.

Не е нужно да разглеждаме абсолютно всички предложения на пазара. Днес производителите са се обединили около решения, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Важи както за размерите на екрана, така и за резолюцията.

Нека ги видим…

Кои са (не)предпочитаните размери

Имаше един период, в който телефоните непрекъснато ставаха по-малки. Но с появата на смартфоните започна обратен процес. Ако допреди години 3.5-инчов диагонал на екрана се смяташе за „норма“ при мобилните телефони, през 2016-а нормата вече е 5-5.5 инча.

По всичко личи, че тенденцията към уголемяване ще се запази през текущата, а вероятно и през следващата година. Но анализаторите са убедени, че в един момент това ще спре. Ако не за друго, понеже екрани с диагонал над 6 инча навлизат в територията на таблетите.

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

Екраните на смартфоните растат, без да се увеличават габаритите на корпуса. Как? — Премахват се бутони и рамката, а напоследък се използват и ръбовете (edge) на устройството.

В лабиринта от разнообразни технологии

LCD. Тази технология за дисплеи към днешна дата се смята за класическа. От производителите на световния пазар се използва от HTC. Важно е да се уточни обаче, че разработката Super LCD на HTC има ежегодни нови и подобрени издания.

IPS панелите могат да се наблюдават от ъгли, достигащи почти пълни 180 градуса, без да се забелязва значителна загуба на яркостта и контраста. Цветопредаването също е по-добро спрямо стандартните LCD и щадят повече батерията на телефона.

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]Технологията IPS се използва в много смартфони на: LG, Huawei, Lenovo, Motorola и др.[/notification]

AMOLED дисплеите са разновидност на OLED технологията. Всъщност може да се каже, че името AMOLED се е наложило за мобилните, докато OLED е по-популярно при телевизорите и друга потребителска електроника. Това е „органична“ технология, при която самите пиксели излъчват светлина и не се нуждаят от подсветка. Пиксели, които не се стимулират, излъчват наситен черен цвят и дават на картината впечатляващо контрастно съотношение.

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]Технологията се използва в много смартфони на: Microsoft, Motorola, ZTE и др.[/notification]

Super AMOLED е подобрена технология, базирана на AMOLED. Особеното при нея е, че сензорният пласт не се намира най-отгоре на екрана, а е вграден в самия него. По този начин се подобрява цветопредаването и се ограничават отразителните свойства, което елиминира дразнещите отблясъци от директна слънчева светлина. Също така Super AMOLED са енергийно по-икономични.

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]Технологията Super AMOLED е разработена от Samsung и се използва главно за смартфоните Galaxy, но и от някои други производители.[/notification]

Retina дисплеите станаха популярни от смартфоните на Apple. Колкото и да е странно, при тях няма конкретни технически параметри, които да ги отличават по даден признак. Най-важното, което ги обединява, е гъстотата на пикселите. Тя е толкова голяма, че при гледане от определено разстояние не различаваме всеки отделен пиксел, а виждаме гладка картина.

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

Ляво: Конвенционален IPS дисплей. Дясно: Retina с голяма гъстота на пикселите и по-четливи текстове.

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]Retina се използват от Apple, но и от други производители, които обаче не могат да използват това маркетингово название.[/notification]

Колко важна е резолюцията?

Съвременните смартфони идват с дисплеи, резолюцията на която е:

HD (1280×720 пиксела; 720p)

Full HD (1920×1080 пиксела; 1080p)

 Quad HD (QHD/2K; 2560×1440 пиксела; 1440p)

Ultra HD (4К; 3840×2160 пиксела; 2160p)

Разделителната способност, наричана по-често с не съвсем правилния термин „резолюция“, е важна. Но тази важност не трябва да се абсолютизира. Не трябва и да се прекалява, защото много лесно положителното може да се опорочи в отрицателно.

Разликите между дисплеите за смартфони — какво трябва да знаем

4K Ultra HD разполага с точно 4 пъти повече пиксели спрямо тези в дисплеите с Full HD резолюция.

За да не бъдем абстрактни, нека дадем няколко конкретни примера:

Изображението на един 5-инчов Super AMOLED смартфон с HD резолюция (720p) може да изглежда точно толкова добре, колкото на 5-инчов IPS Full HD модел. От значение са не само размерите и резолюцията на екрана, но и технологията, на която е базиран.

Тенденцията на първокласните (флагман) смартфони с всяка следваща година да се доближават до диагонал 6 инча изисква и по-висока резолюция. Такава е Quad HD, известна и с по-краткото име 2К.

Експертите са на мнение, че очакваните тазгодишни 4К модели могат да донесат повече неприятни изживявания за потребителите, отколкото ползи. Причината е, че ползите за момента не са ясни. Изображенията едва ли ще бъдат значително по-гладки, отколкото при 2К. Няма и мобилни приложения, които да се възползват ефективно от всички пиксели.

Има и нещо съвсем сигурно…

А то е, че по-големият брой на пикселите неизбежно води до по-голямо потребление на енергия. Батерията на 4К смартфоните ще се изчерпва по-бързо, независимо от технологията и размера на екрана!

Затова, ако не сте убедени, че ви трябва много висока резолюция, можете да изберете модел с Full HD екран, който още дълго време ще дава оптимален баланс между качеството на картината и автономна работа на батерия.

Loading Facebook Comments ...