Интересът към Windows 10 вече расте с 1% на седмица

По данни на статистиците от Net Applications разкриват, пазарният дял на Windows 10 се е увеличил с над 3% през последните 3 седмици. По тази причина може да се каже, че интересът към актуалната операционна система на Microsoft нараства средно с по 1% на седмица. А този към Windows 7 за същия период е намалял с 3%, което указва и една очевидна причинно-следствена взаимовръзка.

На 14 януари официално Microsoft прекратиха поддръжката на Windows 7. Потребителите бяха насърчени да: 1) използват стаите си компютри, но да инсталират Windows 10; 2) да закупят нов компютър с предварително инсталирана версия тази операционна система; или 3) да използват Windows 7, но на тяхна отговорност и при съответните рискове заради прекратената поддръжка.

Със сигурност може да се твърди, че условната „смърт“ на Windows 7 е водещата причина за повишения интерес към Windows 10 през последните няколко седмици.

Но могат да се посочат и други обяснения

Скоро използващите Windows 10 най-накрая ще получат възможност напълно да премахнат няколко програми. Те са Notepad, Paint и WordPad. Следващата актуализация, наричана Insider Build 19551, ще позволи деинсталацията им от контролния панел – optional features.

Една от най-големите критики срещу Windows 10, която въздържаше много потребители да преминат веднага към тази ОС, беше именно невъзможността за потребителски контрол върху редица софтуерни решения и честотата и обхвата на актуализациите. Notepad, Paint и WordPad са програми, които са интегрирани в Windows от десетилетия, макар да не са популярни. С решението си да не ги натрапва, Microsoft прави отстъпление и показва жест към клиентите си.

Дългосрочните перспективи

В края на 2019 г. беше отчетен ръст в продажбите на лаптопи и настолни компютри. Беше ясно посочено, че той се дължи на необходимостта да се премине към Windows 10. Много хора предпочитат новата операционна система да върви на по-нови компютри.

Не е известно дали досегашният 3-процентов ръст на Windows 10 се дължи и на покупката на нови машини с предварително инсталирана ОС. Но може да се очаква, че докато продължава миграцията от Windows 7 към по-новата версия, ще се отчитат и повече продажби на компютри. Точни данни ще имаме след изтичането на първото тримесечие на 2020 година.

Друга причина за ъпгрейд е опасността от загуба на възможност за използване на е-услуги. Ardes.bg предлага нови и реновирани компютри с лицензиран Windows 10 или без ОС. Нашите консултанти могат да ви съдействат в избора на най-подходящия модел за бизнеса или дома.

Loading Facebook Comments ...