Защо да изберем обновен лаптоп или компютър?


Производителите на електроника и търговците препоръчват персоналните компютри да се сменят поне веднъж на всеки пет години. Чисто новите машини — били те настолни или преносими — могат да излизат извън бюджета на малкия и средния бизнес. По тази причини, но и поради други съображения, които ще разгледаме в тази статия, обновените РС са по-удачният избор.

Пет аргумента в полза на обновената техника:

1. По-ниска цена

Само защото даден продукт е втора употреба, цената му е по-ниска. Важи не само за компютрите, но също — да речем — за автомобилите и дрехите. Характеристиките на стоката и нейното актуално състояние могат да повлияят върху крайната ѝ стойност, но във всички случаи тя няма да струва толкова, колкото нов аналогичен продукт.

Ако разгледате новите предложения в магазините, ще забележите, че тези с процесори Core i5 или Core i7 извънредно рядко са на цени до 999 лева. Но при обновените модели ще намерите такива в диапазона между 300 и 500 лв. И наистина, тези процесори са по-старо поколение, например второ, трето или четвърто, докато актуалните са от седмо издание и нагоре. Но производителността и надеждността им си остава забележително висока.

Важи и за другите параметри
Дисплеят, дънните платки, оперативната памет и редица от останалите компоненти се износват изключително бавно. Някои от тези, включени в конфигурации втора употреба, са по-мощни от ниския клас при чисто новите компютри, а могат да се закупят и значително по-евтино. По-бързо амортизиращи се части, каквито са твърдият диск и батерията, едва ли ще са в изначалното си фабрично състояние, но дори да се наложи да ги смените в определен момент, тяхната цена е сравнително ниска и изгодната ви покупка си остава такава.

2. Екстри като за без пари

Много трудно ще намерите чисто нов лаптоп с опция за свързване към докинг станция, с метален корпус, биометрични защити срещу неоторизиран достъп, въртящ се матов дисплей и подобни спецификации, смятани за екстра. По принцип те са обичайни за машините от бизнес клас, но от тях могат да се възползват и частни потребители. Те стават още по-достъпни, когато машината е била използвана, но е обновена от реномирана търговска верига.

В каталога ни ще намерите много такива решения. Сред артикулите, например, ще се натъкнете и на бизнес ноутбуци, които не само позволяват свързване към докинг станция, но самата тя е включена в комплекта.

3. Тествани и годни за употреба

Преди да бъдат пуснати в продажба, всички обновени компютри, предлагани от Ardes.bg, минават през щателни тестове. Експертите ни извършват внимателен оглед на външния им вид, описват дефекти по корпуса, ако има такива, и поставят оценка на производителността.

Ефектът на дефектите
В случай че се намерят драскотини и едва забележими изкривявания, които все пак не повлияват на работата на устройството или не го правят естетически непригодно (в неподходящ търговски вид), неговата цена допълнително се намалява.

4. Гаранция като на нов продукт

Въпреки че повечето обновени компютри вече не могат да се възползват от гаранционния срок, даван от производителя, тези в Ardes.bg се радват на собствено гаранционно и извънгаранционно обслужване. По желание на клиента гаранцията дори може да се удължи допълнително с минимално допълнително заплащане. Качеството и бързината на тази поддръжка е нещо, в което сме се доказали през годините.

5. Работа със стари програми и ОС

Не можем да завършим тази статия, без да споменем една важна особеност, свързана с политиката на производителите. Най-новите операционни системи могат да се качват и на по-стари поколения продукти (каквито са повечето обновени компютри). Но стари версии на операционни системи и програми не винаги могат да се инсталират на чисто нови машини. Причината за това е, че, например, Windows 10 не поддържа доста от по-ранните издания на популярните линии процесори.

Ако на този етап не желаете да закупувате и използвате Windows 10 или друг нов софтуер, изборът на обновен компютър се налага от само себе си. С него можете да разчитате на добрия стар Windows 7 и/или на програмни версии, с които сте свикнали до степен на максимално оптимизирана работа и рутина.

Още по темата:

Дошло ли е времето за пълна или частична смяна на компютрите в офиса?

Лаптоп или десктоп компютър за офиса?

Как да ускорим старите компютри в офиса?

Защо е разумно да заложите на легален софтуер

Как да изберем компютър за учениците и училищната администрация

Loading Facebook Comments ...