Защо да изберем обновен лаптоп или компютър?


Производителите на електроника и търговците препоръчват персоналните компютри да се сменят поне веднъж на всеки пет години. Чисто новите машини — били те настолни или преносими — могат да излизат извън бюджета на малкия и средния бизнес. По тази причини, но и поради други съображения, които ще разгледаме в тази статия, обновените РС са по-удачният избор.

Пет аргумента в полза на обновената техника:

1. По-ниска цена

Само защото даден продукт е втора употреба, цената му е по-ниска. Важи не само за компютрите, но също — да речем — за автомобилите и дрехите. Характеристиките на стоката и нейното актуално състояние могат да повлияят върху крайната ѝ стойност, но във всички случаи тя няма да струва толкова, колкото нов аналогичен продукт.

Ако разгледате новите предложения в магазините, ще забележите, че тези с процесори Core i5 или Core i7 извънредно рядко са на цени до 999 лева. Но при обновените модели ще намерите такива в диапазона между 300 и 500 лв. И наистина, тези процесори са по-старо поколение, например второ, трето или четвърто, докато актуалните са от седмо издание и нагоре. Но производителността и надеждността им си остава забележително висока.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Важи и за другите параметри
[/panel-header]
[panel-content]
Дисплеят, дънните платки, оперативната памет и редица от останалите компоненти се износват изключително бавно. Някои от тези, включени в конфигурации втора употреба, са по-мощни от ниския клас при чисто новите компютри, а могат да се закупят и значително по-евтино. По-бързо амортизиращи се части, каквито са твърдият диск и батерията, едва ли ще са в изначалното си фабрично състояние, но дори да се наложи да ги смените в определен момент, тяхната цена е сравнително ниска и изгодната ви покупка си остава такава.
[/panel-content]
[/panel]

2. Екстри като за без пари

Много трудно ще намерите чисто нов лаптоп с опция за свързване към докинг станция, с метален корпус, биометрични защити срещу неоторизиран достъп, въртящ се матов дисплей и подобни спецификации, смятани за екстра. По принцип те са обичайни за машините от бизнес клас, но от тях могат да се възползват и частни потребители. Те стават още по-достъпни, когато машината е била използвана, но е обновена от реномирана търговска верига.

В каталога ни ще намерите много такива решения. Сред артикулите, например, ще се натъкнете и на бизнес ноутбуци, които не само позволяват свързване към докинг станция, но самата тя е включена в комплекта.

3. Тествани и годни за употреба

Преди да бъдат пуснати в продажба, всички обновени компютри, предлагани от Ardes.bg, минават през щателни тестове. Експертите ни извършват внимателен оглед на външния им вид, описват дефекти по корпуса, ако има такива, и поставят оценка на производителността.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Ефектът на дефектите
[/panel-header]
[panel-content]
В случай че се намерят драскотини и едва забележими изкривявания, които все пак не повлияват на работата на устройството или не го правят естетически непригодно (в неподходящ търговски вид), неговата цена допълнително се намалява.
[/panel-content]
[/panel]

4. Гаранция като на нов продукт

Въпреки че повечето обновени компютри вече не могат да се възползват от гаранционния срок, даван от производителя, тези в Ardes.bg се радват на собствено гаранционно и извънгаранционно обслужване. По желание на клиента гаранцията дори може да се удължи допълнително с минимално допълнително заплащане. Качеството и бързината на тази поддръжка е нещо, в което сме се доказали през годините.

5. Работа със стари програми и ОС

Не можем да завършим тази статия, без да споменем една важна особеност, свързана с политиката на производителите. Най-новите операционни системи могат да се качват и на по-стари поколения продукти (каквито са повечето обновени компютри). Но стари версии на операционни системи и програми не винаги могат да се инсталират на чисто нови машини. Причината за това е, че, например, Windows 10 не поддържа доста от по-ранните издания на популярните линии процесори.

Ако на този етап не желаете да закупувате и използвате Windows 10 или друг нов софтуер, изборът на обновен компютър се налага от само себе си. С него можете да разчитате на добрия стар Windows 7 и/или на програмни версии, с които сте свикнали до степен на максимално оптимизирана работа и рутина.

Още по темата:

Дошло ли е времето за пълна или частична смяна на компютрите в офиса?

Лаптоп или десктоп компютър за офиса?

Как да ускорим старите компютри в офиса?

Защо е разумно да заложите на легален софтуер

Как да изберем компютър за учениците и училищната администрация

Loading Facebook Comments ...