Бизнес или потребителски лаптоп — прилики и разлики


Бизнес потребителите винаги могат да използват семейните си лаптопи, за да свършат някаква служебна работа. А както сме посочили в тази статия, понякога частните лица спокойно могат да се възползват от екстрите на бизнес машините, които понякога може да са по-подходящи за тях. Всъщност това важи не само за преносимите компютри, но и за всеки друг сегмент на електрониката.

Отдавна са размити границите между строго корпоративните и строго частните машини. Например, в наши дни все по-трудно бихте различили един монитор за мултимедийни развлечения у дома от такъв за офиса. При смартфоните пък реално няма никаква разлика — флагманите са еднакво интересни и за частните потребители, и за служителите на фирми.

Но в този материал ще наблегнем върху лаптопите. При тях действително има прилики, но все още има и разлики, които е добре да познаваме, за да правим информиран избор:

1. Цената на бюджетните модели


Потребителски Бизнес / Корпоративни
Новите модели от бюджетен клас започват от цени, значително по-ниски от 1000 лева. Те могат да се използват от цялото семейство и да покриват ежедневните занимания: сърфиране в интернет, общуване през чат програми и чрез социалните мрежи, създаване и обработка на статични изображения и клипове, и др. Изработката на най-достъпните решения е по-скромна от тези за бизнеса. Ако намерите нов лаптоп, създаден специално за бизнеса, на цена под 1000 лева, ще бъде цяло чудо. Причината за това е, че истинските сериозни предложения имат корпус от надеждни и дълготрайни материали — магнезий, алуминий и/или въглеродни нишки, — а включват и редица екстри, особено по отношение на защитата, които правят трицифровата цена практически невъзможна.

2. Цената на моделите от среден и висок клас


Потребителски Бизнес / Корпоративни
Потребителските лаптопи (но важи и други типове електроника) за частни потребители акцентират върху мултимедията. Важи както за възпроизвеждането на видео и аудио с висока резолюция, така и за тяхното създаване. Ето защо е често срещано наличието на стерео високоговорители, произведени от водещи аудиофилски компании и/или първокласни панели на дисплея. Те са оскъпяващите фактори. Често ще попаднете и на решения с твърд диск, капацитетът на който позволява съхранението на много обемисти файлове. Бизнес машините също могат да се справят с тежка мултимедия, но инвестират в друго направление. Най-важни за корпоративните нужди са издръжливите батерии и защитните системи против кражба и неоторизиран достъп до файловете (например четци за пръстови отпечатъци или вените на дланите). Някои модели поддържат допълнително ниво на защита, като дистанционно блокиране. Бързото зареждане на операционната система след излизане от режим на хибернация също е плюс.

3. Задължителните екстри

Следните особености не са общовалидни за всички представители на съответния сегмент, но се смятат за типични:

Потребителски Бизнес / Корпоративни
• Лъскав/гланцов дисплей, осигуряващ отлично цветопредаване и висок контраст;
• Външна видеокарта от AMD/Nvidia, предлагаща по-висока производителност от графичните ядра на централния процесор;
HDD за колекциите ви от снимки, мултимедия и игри. Може да бъде съчетан с SSD, на което да се инсталират операционната система и най-често използваните програми;
• Програмируеми бутони, допълнителни сензори и контролни панели за геймърските модели.
• Матов дисплей, осигуряващ възможно най-естествена защита срещу отражения и отблясъци;
• Най-новите енергоспестяващи, но и същевременно високопроизводителни мобилни процесори, за да е сигурно, че батерията ще издържа максимално дълго с един заряд;
SSD за бърз, тих и сигурен достъп до файловете и за възможно най-бързото зареждане на операционната система, особено при излизане от хибернация (често в рамките на 2-3 секунди);
• Опция за свързване към докинг станции, даващи достъп до още повече портове и позволяващи улеснено свързване към външен монитор.

4. Стилен облик


Потребителски Бизнес / Корпоративни
Разнообразието в дизайна на потребителските машини обикновено е по-голямо. Понякога е достатъчно да зърнете лаптопа само за един миг, за да разберете дали е бюджетно решение, или пък е създадено за мултимедия. Най-отличителни и уникални белези имат геймърските линии на водещите компании. Разбиранията на бизнеса за стила са по-консервативни. Трябва да се отбележи обаче, че водещите производители стават все по-смели с всяка следваща година. Особено разнообразни форми и форм фактори при бизнес компютрите се забелязват в сравнително новия сегмент на ултрабуците.

5. Гаранция и поддръжка


Потребителски Бизнес / Корпоративни
Стандартната гаранция, давана от производителя, е 12 месеца. Доказалите се търговски вериги, сред които и Ardes.bg, позволяват да удължите гаранцията на ценното устройство с минимално заплащане над основната му цена. Изборът на период се извършва при покупката. Бизнес машините определено са привилегировани. При тях гаранцията обикновено е 24 или 36 месеца. Производителите осъзнават, че клиентите им използват електрониката, за да изкарват пари, включително и на служителите си, затова поддръжка 24/7 е напълно в реда на нещата.
От дълги години Ardes.bg е партньор на най-значимите глобални производители на електроника за дома и офиса, като предлага потребителски и бизнес продукти от различни сегменти и всички ценови класове. Освен чисто новите модели ще намерите и качествени реновирани решения с гаранционно обслужване.

 

 

Loading Facebook Comments ...