Ревю: Lenovo ухажват геймърите с лаптопа Legion Y520-15IKBN

Доскоро Lenovo се смяташе преимуществено за производител на бизнес лаптопи, като предлагаше и интересни решения за ежедневието на семействата. Сравнително отскоро — едва от броени години, привлича вниманието и на геймърите. Нейните машини за игромани бяха маркирани плахо само с буквичката Y в името.

От тази година компанията е по-смела. Геймърската линия преносими компютри е прекръстена на сериозно звучащото Legion. А серията Y520, модел от която ще представим в това ревю, прави смели крачки в правилната посока. Конфигурацията, с която ще се занимаем, е 15IKBN.

Общо за серията Y520

Да започнем това, което прави първо впечатление. За да занижат теглото и цената на геймърските си решения, Lenovo са се отказали от корпуса, покрит със „стругован алуминий“. Новите модели са пластмасови, като компанията е уверена, че специалната сплав с нищо не отстъпва на тънкия метал.

Физическите бутони на тъчпада са плюс, който си струва да се отбележи.

И наистина, теглото на 15,6-инчовите Y520 е едва 2.4 кг — с близо половин килограм занижено спрямо аналогични предложения от предишни серии. Що се отнася до издръжливостта и надеждността на конструкцията, действително корпусът дава отлични резултати при умишлено упражняване на натиск. Върху подсилената пластмаса остават само лесни за почистване отпечатъци, а дъното има и функция за значително подобреното

охлаждане от ново поколение

Сред най-важните параметри на един лаптоп е неговата вентилация. При геймърските машини то е, да си го кажем направо — решаващо. Добрата новина е, че Lenovo го знаят и не са пожертвали нищо в това отношение.

Въздухоотводите са превърнати в част от общата естетика на конструкцията.

Въпреки че Y520 са олекотени спрямо предшествениците си от предишни години, профилът им се запазва около 2.5 см (в най-тънката част). Това дава необходимото място във вътрешността за по-мощни вентилатори и система за бързото и по-ефективно отвеждане на горещия въздух навън, далеч от уязвимите компоненти.

Видеокарта и дисплей

Legion Y520-15IKBN идва с 15.6-инчов Full HD екран с IPS технология за видимост от максимално широки зрителни ъгли и възможно най-добро цветопредаване. Разработен от LG и Philips, панелът буди респект със своята гъстота на пикселите — 142 ppi при разстояние между точките 0.18 x 0.18 мм.

По тези показатели той покрива изискванията на стандарта Retina. Наред с това, матовото покритие е естествената защита срещу разсейващи отблясъци, включително от директната слънчева светлина, както и срещу дразнещите отражения в тъмните зони на картината. Подсветката е светодиодна (LED).

Икономичният IPS LED панел може да ви послужи дори за предпечат.

За видеокартата също могат да се кажат само суперлативи. Nvidia обявиха своята GTX 1050 Ti в самото начало на тази година, като този лаптоп е един от първите, който се възползва от нея. Моделът е с 4 GB GDDR5 видео памет.

Вместо да ви занимаваме със скучни технически параметри за ядра, шейдъри и нишки, може би по-практично е да ви запознаем с производителността на видеокартата в конкретни игрови заглавия. Разбира се — хитови.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Как се справя Y520 със 7 любими игри
[/panel-header]
[panel-content]
Всички резултати са при максималната Full HD резолюция, поддържана от лаптопа:
1. GTA V
High детайли: ~60 кадъра/секунда (fps)
Ultra детайли: ~35 кадъра/секунда
2. Need for Speed 2016
High детайли: над 60 кадъра/секунда
Ultra детайли: ~46 кадъра/секунда
3. FIFA 17
High детайли: ~130 кадъра/секунда
Ultra детайли: над 120 кадъра/секунда
4. Fallout 4
High детайли: ~60 кадъра/секунда
Ultra детайли: ~45 кадъра/секунда
5. Star Wars Battlefront
High детайли: над 70 кадъра/секунда
Ultra детайли: над 60 кадъра/секунда
6. Dishonored 2
High детайли:
~ 50 кадъра/секунда
Ultra детайли:
над 40 кадъра/секунда
7. Titanfall 2
High детайли: ~ 70 кадъра/секунда
Ultra детайли: над 60 кадъра/секунда
[/panel-content]
[/panel]

Още важни компоненти: процесор и памет

Конфигурацията, която обсъждаме, залага на седмо поколение процесор Intel Core i7-7700HQ с работна честота 2.80-3.80 GHz и 6MB кеш. Казано най-отговорно, няма игра, която да се опре на изчислителната му мощ.

Наличните 8 GB DDR4 памет ще са достатъчни за огромното болшинство от съвременните заглавия. Лаптопът позволява лесен ъпгрейд чрез двата слота, поддържащи до 16GB DDR4 SO-DIMM памети.

Вграденият SATA диск е с капацитет 1 TB. Не е малко, не е много, ако държите много инсталирани игри, но е възможно най-удачното решение, за да се гарантира сравнително ниската цена на тази геймърска машина.

Литиево-полимерната батерия е 3 клетъчна. При умерено натоварване дава автономия до 4 часа, което е стандартното за този клас продукти.

И накрая екстрите

Един преносим компютър за маниаците, които обичат да играят на път и където и да се намират, просто не може без нещо „пò така“

Когато става дума за игри, обикновено се акцентира на графиката. Но звукът е друг сетивен елемент, който в определени жанрове има дори по-голямо значение. Ето защо Lenovo истински са се постарали…

На първо място озвучителната система покрива строгите изисквания на сертификата Dolby Audio Premium. За да се постигне обемен и чист звук, се използват стерео говорители на Harman Kardon, разработени с тънък профил за преносими РС.


Подсветката на клавиатурата е „задължителна екстра“, създаваща и усещане за опасен характер на мощния звяр.

Ако сте от геймърите, които предпочитат да използват слушалки, за да се изолират от околния свят и да се възползват от възможността чрез съраунда да се ориентират в посоката, от която приближават враговете, покрит е и този фронт. Можете да pair-нете всеки безжичен хедсет със стабилна Bluetooth 4.1 връзка.

Винаги е препоръчително да се надпреварвате онлайн в състезателните игри посредством гигабитова LAN връзка. Тя е налице, а Wi-Fi модулът поддържа всички актуални безжични стандарти, включително и супербързия 802.11 AC!

* * *

Остава само да ви пожелаем много време за гейминг и много победи с една такава изпипана от всякъде придобивка!

Loading Facebook Comments ...