Какво трябва да има в перфектния лаптоп

Излишно е да задълбаваме в уточнения, че тази статия няма как да покрие всички субективни очаквания на потребителите и предпочитанията им за характеристиките на преносимите компютри. Не и ако търсим някаква краткост. Има някои нови тенденции при лаптопите обаче, които включват редица „универсални“ спецификации – тоест такива, от които можем да се възползваме всички.

Важно е да уточним, че не говорим за екстри. Както ще се изясни от изложението, имаме предвид хардуерни компоненти, които не са непременно нови. Те може и да са дебютирали на пазара преди много години, но сравнително отскоро могат да се разглеждат като стандарти, без които машината няма да бъде „перфектна“ – доколкото можем да говорим за съвършенство при електрониката.

1. 300 процента по-бързи с SSD

Доскоро твърдотелните дискове (SSD) се използваха преимуществено в бизнес ноутбуците и някои потребителски ориентирани ултрабуци за мултимедия. Но непрекъснато понижаваните цени и все по-големите капацитети промениха пазарния пейзаж. В рамките на следващите две години много водещи производители ще направят SSD-тата стандартния носител на информация в лаптопите, а класическите HDD ще трябва окончателно да отстъпят.

Обикновено се изтъква, че твърдотелните решения са значително по-бързи от традиционните с въртящи се механични части. Това е вярно и особено проличава при зареждането на операционната система, при излизането от режим на хибернация и при отварянето на обичайните програми само за една секунда. Но трябва да се знае, че SSD модулите имат и други плюсове – те отделят по-малко топлина и правят цялостната система по-стабилна. Освен това са практически неуязвими при сътресения на корпуса.

2. Ярки екрани без отблясъци

Друга характеристика, която доскоро беше типична за бизнес лаптопите, но отдавна си проправя пътя и към по-достъпните модели за ежедневието, е матовото покритие на екрана. Често лъскавите панели, известни още като гланцови, са по-привлекателни, тъй като при тях контрастът и цветовете са по-забележими. Но, макар матовите да не са „любов от пръв поглед“, несъмнено ще оцените достойнствата им при по-продължителна употреба.

Те разполагат с естествена защита срещу нежелани и дразнещи отражения. Елиминират се и отблясъците както от слънчева, така и от изкуствена светлина. Без тези способности лаптопът няма да бъде перфектен.

2. Без компромиси при резолюцията

Само допреди няколко години обичайната разделителна способност при преносимите компютри от нисък и среден клас беше 1366×768 пиксела. Въпреки че тя напълно се вписва в критериите за high definition (HD), към днешна дата се смята за несериозна. Особено когато дори смартфоните масово възпроизвеждат Full HD 1080p мултимедия.

И ето защо, ако търсите съвършенството в потребителската или бизнес електрониката, не трябва да се задоволявате с резолюция, по-ниска от Full HD (1920×1080 пиксела). Не е задължително тя да бъде и по-висока (Quad HD или Ultra HD), ако диагоналът на дисплея е до 15 инча (37 см). Защо? – Понеже повишеният брой на пикселите ще използва повече енергия от батерията, а качествата на картината няма да са забележително по-високи.

4. И като стана дума за батерията…

Лаптопът се обезсмисля, ако не може да бъде използван продължително в движение, а ви заставя да стоите „закотвени“ до някой електрически контакт. Някои от съвременните ултрабуци имат автономия (тоест възможност да работят само с едно зареждане) в продължение на цял ден. Ако можете да си ги позволите – това е чудесно и няма да съжалявате.

Но, ако търсите по-обиковен ноутбук, все пак не се задоволявайте с батерия, издържаща под 4 часа. Не и ако искате машината да се вписва в епитета от заглавието на статията ни. Имайте предвид, че с течение на времето капацитетът на акумулаторните клетки намалява, така че след три-четири години амортизация е добре да имате поне 2-3 часа автономия.

5. Нещо повече от обикновено USB

Един лаптоп е немислим без USB портове. Независимо дали говорим за тези по стандарта USB 2.0 или за по-бързите им еквиваленти от USB 3.1. Те ни позволяват да свързваме флаш памети и външни твърди дискове, като по този начин разширяваме функционалността и паметта на машината. Същото важи за опцията да свързваме някои видове хедсетове и периферни устройства, като принтери, скенери и други.

Преносимият компютър става, кажи-речи, перфектен едва с навлизането на новия стандарт USB Type-C. При него не се налага да внимаваме как да обърнем конектора, за да го свържем, защото това вече е без значение. Освен информация сега протича и повече електричество, позволяващо да зареждаме батерията, без да носим отделно обемисто зарядно. Самият информационен поток също е подобрен – чрез един USB Type-C можем да захранваме и подаваме картина на два външни монитора с 4К Ultra HD резолюция!

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]В каталога на Ardes.bg ще намерите лаптопи, отговарящи на всички гореописани критерии за съвършенство според днешните тенденции и стандарти. Наред с тях, можете да изберете и алтернативни решения от различни производители и в различни ценови класове.[/notification]

Loading Facebook Comments ...