Как да изберем външна батерия (power bank)

Едно от най-полезните допълнения към мобилната потребителска електроника са външните батерии. Те са известни още като power banks, а отдавна си имаме и алтернативен български термин — енергийни банки. Ако разполагаме с такъв аксесоар, ще забравим реплики като: „Батерията на смартфона ми умря точно преди важния разговор“ или „нямах заряд на фотоапарата, когато можех да направя снимка за милиони“.

Обикновено производителите на техника се изкушават да спекулират с цените на толкова съществени устройства. Но случаят с външните батерии не е такъв. Те са извънредно достъпни. И идват с различен капацитет и облик, съобразени с изискванията и предпочитанията ни.

Но как да изберем подходящата енергийна банка за нас?

Както батериите, вградени в потребителската електроника, така и външните имат определен капацитет. В повечето страни по света, включително у нас, е прието той да се измерва в милиампер-часове (mAh). Болшинството модели, които могат да се поръчат от частни лица или за нуждите на бизнес устройства, са с капацитет, започващ от 2000mAh, като при по-сериозните предложения надвишава 10,000mAh.

При някои марки обаче мерната единица е ват-час (Wh). С една лесна формула бързо можете да се ориентирате на колко ват-часове се равняват определени милиампер-часове. Просто трябва да ги изчислите, като имате предвид, че под V се разбират волтове и в мобилната електроника тези волтове най-често са равни на 5 (пет):

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ](mAh) × (V) ÷ 1000 = (Wh)[/notification]

Където: × (умножение), а ÷ (деление)

За да е по-ясно, ще изчислим ват-часовете на конкретен смартфон, като ще си изберем популярния Samsung Galaxy S9. Неговата батерия, както можем да видим в спецификациите му, е 3000 mAh. Следователно формулата придобива следния вид:

3000 mAh × 5V ÷ 1000 = 15 Wh

С други думи, ако искаме да купим външна батерия, с която ще зареждаме вградената в Samsung Galaxy S9, трябва да търсим такава, чийто капацитет е обозначен най-малко като 3000mAh или 15Wh. Иначе по същата формула можем да пресметнем милиампер-часовете и/или ват-часовете на абсолютно всяко устройство. Всеки почтен търговец отбелязва капацитета на батериите в спецификациите.

Но сметките едва ли ще са необходими, тъй като действително производителите са се обединили около mAh. Възможно е тези, които използват Wh, умишлено да затрудняват клиентите си, за да не разберат, че продуктът няма нужния капацитет, за да ви служи оптимално.

Как да изберем външна батерия за няколко устройства

Естествено, ако имаме не само смартфон, но също: таблет, фотоапарат и друга преносима техника (включително лаптоп, зареждащ се през USB порт), ще искаме енергийната банка да зарежда всичките — особено при пътешествия, през командировки или докато сме на почивка. За да си поръчаме най-удачния модел, отново ще се наложи да направим сметка, но тук тя е дори по-проста и изисква само събиране.

Например:

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]3000 mAh (за смартфон Galaxy S9)
+
6300 mAh (за таблет Lenovo Yoga Tablet 3)
+
1000 mAh (за обикновен MP3 плейър)
––
Общо: минимум 10,300mAh (за енергийната банка)[/notification]

Ако си купите външна батерия с капацитет около 10,000 mAh, но я използвате само за зареждане на смартфон с капацитет 3000 mAh, това означава, че ще може да заредите поне три пъти смартфона с един заряд на външната батерия.

Капацитетът ли е най-важен?

Краткият отговор е: „Ами да!“ Все пак бихме си купили такъв аксесоар, за да зарежда възможно най-много пъти едно мобилно устройство или няколко отделни. Но има и други фактори, които е добре да имаме предвид.

Кабелите: Огромното мнозинство от преносимите джаджи продължават да използват microUSB кабели за зареждане. Ето защо и енергийната банка трябва да има такава опция. Като в никакъв случай не е добре да изпускаме от внимание важната подробност, че все повече се утвърждава и новият стандарт USB Type-C. Така че тези обстоятелства е разумно да се взимат предвид при вашия избор. Само вие знаете от какви кабели се нуждаете.

Дизайнът: Ако пътувате често и се налага да минавате през митническа проверка на летищата, препоръчваме да изберете модел, дизайнът на който не буди подозрение. Защото е възможно, в случай че се спрете на батерия, наподобяваща пръчка динамит, да се наложи да давате обяснения на митничарите и да се стигне до нейната конфискация.

Марката: Тя е важна само дотолкова, доколкото никой от нас не иска да си поръча енергийна банка от съмнителен производител. Евтините компоненти и най-малките грешки във волтажа могат да причинят възпламеняване и пожар. Предложенията в Ardes.bg са с гарантирано минимално качество, а болшинството са разработени от опитни компании.

Loading Facebook Comments ...