Нетбук – как да изберем?

netbuk Първите нетбук лаптопи, появили се на сцената бяха посрещнати с голяма изненада и възхищение. Изненадващото при появата бе ниската им цена – почти на половина от обикновените системи предлагани на пазара. От тогава популярността  на тези малки лаптопчета започна драстично да се увеличава. Много от големите производители, успяха бързо да въведат тези мини-лаптопи като второ интернет и mail устройство и вече са неразделна част от живота на студенти, домакинства и малки предприятия.

С бързото развитие на технологиите, големи компании като Apple се преориентират към тъчскрийн устройства (tablet) предлагащи същите функции. Породилата се конкуренция между нетбук и таблет, принуждава производителите да обърнат по-голямо внимание, както на големината на екраните, производителността на продуктите си и най-вече на намаляването на цената.

Ниска цена (типична за Acer нетбуците), ниско тегло и ниска електро-консумация и естествено слаба производителност в сравнение с обикновен лаптоп. Това би трябвало да категоризира накратко нетбук като цяло. Системата разполага с малък екран, което също намаля консумацията на енергия. Все пак нетбуците се различават по размер на екрана, клавиатура, батерия и допълнителни опции.

В миналото, стандартно всички производители са произвеждали главно 10-инчови системи с 1024х600 резолюция. С времето обаче, представата за нетбук се изменя, като се появяват модели с по-големи дисплеи – 11.6″ , 12″ широкоекранни. Тяхната резолюция е вдигната на 1366х768 със HD съвместимост.

Преди време, пълноразмерните клавиатури са били рядкост. При лаптопите този проблем е почти напълно решен вече, но при нетбуците не е така. По-голяма част от тях нямат пълна клавиатура (обикновено между 89 и 93 на сто от пълния си размер).

Един нетбук стандартно разполага с (2 или 3) USB 2.0 портове, карт-рийдър, LAN вход, аудио/видео жакове и вграден Wi-Fi. Няма да откриете обаче оптични устройства или силни високоговорители. В някои модели са добавени и 3G модеми, които използват клетъчен сигнал и сим карта за връзка с интернет през мобилен оператор. Някои разполагат и с HDMI порт (виж всички модели нетбуци с HDMI порт), през който предавате както видео, така и аудио сигнал към LCD или плазмен телевизор.

Повечето нетбуци ползват платформата Intel Atom, разполагаща с Atom процесор и интегриран графичен ускорител със споделена памет. Точно защото нетбук процесора е енергоспестяващ, производителността му все още е доста слаба.

Важно нещо при избора на нетбук е батерията. Стандартизирани са 6 клетъчни (48 до 63WH), но се предлагат и 3 клетъчни (30 WH), така че обърнете внимание и на това. По-малките батерии могат да ви осигурят от 2 до 3 часа работа с едно зареждане, докато по-големите от 6 до 9. За предпочитане е ако ще ползвате лаптопът за далечни пътувания, да изберете такъв с 6 клетъчна батерия.

Друго на което трябва да обърнете внимание е твърдия диск. Съществуват два вида памет – микрочип (SSDs) или стандартните въртящи се дискове. Въртящите (spinning HDD) излизат най-евтино от към GB за Лев и техния капацитет започва от 160GB. SSD паметта пък от своя страна предлага по бърза трансферна скорост и по дълъг живот. Естествено обаче SSD ще ви струва повече.

Повечето от нетбуците ще се държат добре със 1GB оперативна памет и Intel базираните системи предлагат възможност за ъпгрейт до 2GB оперативна памет, като мястото на RAM паметта се намира на лесно и достъпно място. За играене на невзискателни 3D игри или гледане на Full HD 1080p видео, в някои нетбуци се грижи Nvidia платформа или ATI Radeon графични ускорители.

Препоръчваме Ви да не избирате нетбука като основен компютър – те не са подходящи за работа (особено продължителна) поради малкия размер на дисплея. Също така и са с много слаба производителност, като естествено има и изключения (нетбук Alienware). Нетбукът е подходящ за Вас, ако имате друг (по-голям) компютър и се нуждаете от мобилно устройство, за да можете да сърфирате в интернет, проверявате e-mail-а си или да общувате с чат клиент като skype.

Надяваме се че сме ви били полезни и ви благодарим от името на ardes.bg

Loading Facebook Comments ...