Идеалните монитори за домашно кино

Нека започнем с това, че както лекарите не издават „универсални рецепти“, така и ние не можем да изтъкнем монитор, подходящ за всеки потребител и всяко бюро. Но определено можем да разгледаме различни нужди на киноманиаците и няколко житейски сценария, като дадем съответните насоки.

И все пак има технически параметри, които ще важат за всяка от по-долу описаните ситуации.

Те са:

• Размер по диагонала: мин. 23.5”
IPS панел (желателно)
• Време за реакция: макс. 5 мс
• Цветова палитра: мин. 16.7 млн. цвята
• Динамичен контраст: мин. 1000000:1

Препоръчителните размери

Това, че ще използваме устройството предимно за възпроизвеждане на филми, не означава непременно, че търсим такова с огромен екран като тези в кината. Ако някога сте били на първия и втория ред в киносалон, вече знаете, че при определени обстоятелства големината на дисплея ще ви дразни, защото просто няма да можете да го обхванете с поглед.

При избора на размер е важно да съобразим площта на бюрото си и от какво разстояние ще гледаме филмите. Повечето потребители стоят на около метър пред монитора. А в такъв случай 24-инчов или 27-инчов ще свърши отлична работа.

Здравословно е по-габаритните да се гледат по-отдалече!

Изборът на панел е лесен

Популярните технологии на мониторите са три: TN, IPS и VA. Всички те си имат предимства и недостатъци:

TN: бързо опресняване на картината, но недостатъчно наситен черен цвят, заради което се постигат сравнително ниски контрастни съотношения.

IPS: мултимилионно контрастно съотношение, отлично цветопредаване и широки зрителни ъгли с естествено „кино“ усещане. Те се смятат за най-удачните в смисъла на нашата статия. За добро или лошо, често се комбинират с гланцово покритие, поради което зрителят вижда отражението си в тъмните зони на картината.

VA: комбинира добрите страни на TN и PS, но по-евтините панели имат проблеми с ограничените зрителни ъгли. Доста неподходящи за гледане от повече от един зрител, но са компромисно решение, особено ако производителят е Samsung.

Дизайнът на стойката често отличава мултимедийните модели.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Да търсим ли вграден звук?
[/panel-header]
[panel-content]
Допреди няколко години за „мултимедийни монитори“ се сочеха онези, които идваха с вградени стерео говорители. Днес това изискване важи само за моделите с ТВ тунер, тъй като реално си купувате телевизор, а един телевизор трябва да идва с готово аудио решение. Никой почитател на киното няма да се задоволи с вградените колонки, а такъв човек обикновено разполага с 5.1- или 7.1-канална озвучителна система за компютъра си.
[/panel-content][/panel]

Full HD, QHD или 4К?

Нека започнем с това, че резолюцията 4К или Ultra HD не означава непременно по-добри изображения. Единственото сигурно е, че получавате панел с 8 милиона пиксела. За качеството на картината е важен опитът на производителя. Още по-значителни за крайния резултат са алгоритмите за управление на всеки един пиксел и тези за интелигентното преоразмеряване на сигнала от SD и HD до 4К.

С други думи, съветът ни е да не се нахвърляте на монитори с най-голямата резолюция. Ако са с малък диагонал, дори е съмнително, че ще забележите разлика. Ето нашите предложения за оптималните параметри:

• До 24 инча: Full HD (1920х1080 пиксела)
27-29 инча: Quad HD (2560 x 1440 пиксела)
• над 30 инча: 4K Ultra HD (3840х2160 пиксела)

Ако си вземете модел с MHL връзка, можете да възпроизвеждате филмчета от смартфона си, докато го зареждате.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
С 3D или без
[/panel-header]
[panel-content]
Освен ако не сте твърде голям фен на 3D, съветът ни е да изберете монитора си, като търсите приоритетно всички други изброени в статията параметри. А стереоскопичните функции да са чак последната ви грижа. Като цяло 3D-то за компютри се разработва с мисъл за геймърите и рядко е добро за филми.
[/panel-content][/panel]

Нуждаем ли се от ултраширок екран?

От няколко години всеки водещ производител предлага т. нар. UltraWide монитори. Те са със съотношение на страните 21:9, докато стандартните съвременни решения са 16:9. Смята се, че 21:9 е по-близък до обичайния кино формат. Съответно тези модели се предлагат като едни от най-подходящите за киноманите.

Това обаче е спорно, тъй като много филми за домашно възпроизвеждане се предлагат на DVD и Blu-ray в мащаб 16:9. Причината е ясна — холивудските студия искат да угодят на мнозинството, а болшинството зрители имат телевизори именно със съотношение на страните 16:9, а не 21:9.

Ако все пак решите да си вземете ултраширок дисплей, едва ли ще съжалявате. Те могат да преоразмеряват ефективно картината от всевъзможни пропорции. А са чудесни и за мултитаскинг.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Има ли смисъл от извивките?
[/panel-header]
[panel-content]
Отговорът на този въпрос е изцяло субективен. Някои киномани са убедени, че извитите монитори създават усещане за 3D дълбочина на картината. Известно е, че т. нар. curved модели успешно имитират вдлъбнатите екрани на IMAX киносалоните. Но други зрители намират извивката за разсейваща или поне безсмислена.
Препоръката ни е, ако се колебаете, по възможност да видите набелязаните монитори „на живо“ в магазина, преди да вземете решение.
[/panel-content][/panel]

Колко и какви интерфейси ни трябват?

И мъдрият Мечо Пух е казал: „Колкото повече, толкова повече“. Това важи и за портовете на мониторите, които си купуваме с идеята за визуални забавления. Но и тук имаме уговорката за индивидуалните потребности.

Ако планирате да гледате филми от файлове на твърдия диск, ще ви е необходим само интерфейс за връзка на монитора с видеокартата — например: DVI, HDMI, DiplayPort… За тези от вас, които искат да свързват външни плейъри — DVD или Blu-ray — непременно се изисква HDMI порт.

Добрата новина е, че днес е почти невъзможно да си купите мултимедиен монитор без базовия необходим набор от интерфейси.

[rule style=“rule-shadow“ ]

Loading Facebook Comments ...