Колко важна е оперативната памет на смартфона?

Това е често срещан въпрос, занимаващ огромна част от потребителите на умни телефони. Специализираните технологични издания дори опитват да степенуват важността на оперативната памет (RAM), като я съпоставят с тази на процесора. Не им се получава и честните експерти го признават.

Трудно е да се даде отговор на едно такова привидно просто запитване. Но не е невъзможно. Просто ще се наложи да прибегнем до няколко аналогии от човешкия живот. На пръв поглед може да прозвучат забавни или даже абсурдни, но те са добри сравнения и ще ни помогнат да се ориентираме.

Но първо да изясним: що е RAM?

Зад това съкращение се крие терминът Random Access Memory. А под него се разбира паметта за всички активни приложения. В момента, в който програмите се заредят в RAM-а, те стават по-лесно достъпни за работата на процесора, понеже не се изисква всеки път да се търсят на флаш драйва или SD картата.

И най-малкият елемент в телефона има своето предназначение, а обсъжданият в тази статия е сред ключовите, без които цялата система щеше да е невъзможна.

Ето защо е прието на български тази памет да се нарича оперативна (или работна), понеже в нея се съхранява информация за активния софтуер. Разбира се, в него включваме и задължителната операционна система.

Защо е количеството е важно?

Представете си двама пощальони, които трябва да разнесат по 100 писма в рамките на един ден. Единият от тях разполага с голяма чанта, в която се събират всичките сто пощенски пликове. Другият пък има чанта за едва половината — 50. Кой от тях ще свърши работата си по-бързо, ако приемем, че и двамата обслужват район с еднакви размери и са еднакво мотивирани?

Отговорът е лесен: този, който има чанта за всичките 100 писма. А злощастният служител с недостатъчно голямата чанта ще трябва да прави курса си поне два пъти, със съответната загуба на време за по-полезни и оптимизирани занимания.

Процесорът на смартфона е като пощальоните. А оперативната памет е като чантите от горния пример. Колкото повече информация може да поеме наличната RAM, толкова по-бързо стават изчисленията без „излишни разкарвания“.

Производителите винаги акцентират в рекламите си върху „чипсета“ и „ядрата“. Те обаче няма да постигнат теоретичната си производителност, ако страдат от дефицита на поддържащите ги компоненти.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Други примери
[/panel-header]
[panel-content]
Още една забавна аналогия. Можем да сравним процесора със сладкар, а оперативната памет — с тава за печене. Колкото по-голяма е тавата, толкова повече вкусотии могат да се изпекат едновременно във фурната. И така отново стигаме до извода, че дори най-опитният и продуктивен готвач няма да свърши бързо с всичките си поръчки в ресторанта, ако не разполага с необходимите инструменти. Затова както в кухнята, така и в потребителската електроника винаги трябва да се търсят балансирани решения.[/panel-content]
[/panel]

Други фактори при оперативната памет

Когато говорим за RAM, нейното количеството не е единственото, което заслужава внимание. Моделите за смартфоните са по-различни от тези за преносимите и настолните компютри и обикновено се обозначава с LP в името. Съкращението е за low power, тоест за ниско потребление на енергия.

Тя си има скорост, също като онази за лаптопи. И ако отново използваме примера с пощальоните, не е все едно дали единият от тях обслужва района си пеша, а другият — с колело или автомобил. Подобно е и при RAM-а.

Потребителската гледна точка

Балансът между паметта и процесора не е наша работа, а на техническите инженери, разработили смартфона. Ако те не са свършили работата си добре обаче и ние правим неинформиран избор на модел, удоволствието ни от използването му може сериозно да пострада по разнообразни начини.

Най-често срещаните неудобства са:

Лаг. Под това се разбира забавянето на скоростта при отваряне на нови приложения или при превключването между няколко от тях. Когато оперативната памет не е достатъчна, се налага по-напред от нея да се премахне едно за сметка на друго. Процесорът трябва да си създаде приоритет на програмите, които обслужва, което го натоварва с извънредни изчисления. Това пък черпи от енергията на батерията. И ето как липсата на достатъчно и бърза RAM вгорчава електронния ни живот.

Мултитаскинг. Това е възможността да работим едновременно с няколко приложения, като превключваме между тях, а при по-новите смартфони техните графични интерфейси се визуализират чрез разделяне на екрана.

Много рядко устройството ще ви откаже да зареди поредния софтуер поради липса на оперативна памет. По-вероятно е тя да бъде „сместена някъде“ в и без това оскъдното пространство. Но тогава със сигурност ще се прояви дразнещ лаг.

Как да се ориентираме

Краткият отговор: Проучвайте техническите характеристики на набелязаните смартфони, като обръщате внимание и на оперативната памет. Тя е толкова важна по своему, колкото бързината на процесора и резолюцията на дисплея.

Ако сте се спрели на някой от върховите модели на реномиран производител, едва ли ще имате проблеми.

Всяка компания залага целия си авторитет на флагманите и там балансът между RAM и изчислителна мощ в 99% от случаите ще бъде оптимална. Даже може да има презастраховане с излишък от памет.

Когато избираме между бюджетни модели, става по-сложно. При тях задължително нещо е „орязано“, за да се постигне по-ниска цена. Препоръката ни е да закупите устройството с повече оперативна памет.

Loading Facebook Comments ...