Видеокартата на лаптопа — какво трябва да знаем?

Когато разглеждаме характеристиките на преносими компютри, видеокартата обикновено е: Intel HD Graphics или модел на Nvidia (и в по-редки случаи AMD). Каква е разликата между тях? Информираният избор ни помага да изберем модел, който ще бъде идеален за нашите потребителски навици и работни изисквания.

Откъде да започнем?

Темата за видеокартите може да се разгледа от толкова много страни, че може би трябва да приемем тази статия за началото на поредица. Но сме длъжни да тръгнем с нагласата, че някои от читателите тепърва проучват въпроса, затова най-напред ще обясним разликата между „вградените“ и „външните“ решения.

Intel HD Graphics

Под това име са известни най-популярните „вградени видеокарти“. Слагаме и двете думи в кавички, защото това не са „карти“ в традиционния смисъл на думата — хардуер, който се поставя в обособен слот на дънната платка. Те не са повече вградени от „външните“ решения на Intel и AMD — и едните, и другите са във вътрешността на лаптопа, а не са периферно устройство извън него.

Всъщност Intel HD Graphics е графично решение, интегрирано в процесорите от линията Core i3/i5/i7. Ето защо често можете да попаднете и на обяснението, че става дума за „графично ядро“ на централния процесор. С други думи, лаптопът работи без традиционна видеокарта, изискваща слот и отделно захранване.

Рекламни обещания като това на горната илюстрация обещават, че с графичното ядро на Core i3/i5/i7 безпроблемно ще играете на Assassin’s Creed и ще гледате 4К филми, но това, меко казано, е преувеличено.

Какви са преимуществата на вграденото видео?

+ пестят място в корпуса на преносимия компютър, което му позволява да се възползва от по-компактни размери и по-ниско тегло;

+ освобождаването на пространство сред останалия хардуер обикновено води и до по-оптимизирано охлаждане на цялата система;

+ липсата на необходимост от захранване на обособена видеокарта не разхищава енергия от батерията и тя ще ви служи по-дълго с всяко зареждане.

Но нека видим и недостатъците на Intel HD Graphics:

централният процесор е принуден да се натовари и с изчисления за графиката, което би могло да забави работата с някои програми при мултитаскинг (едновременно използване на няколко приложения);

графичното ядро не разполага със собствена видео памет, затова се налага да използва (до около 20%) от оперативната памет на цялата система, което също се отразява на общата производителност на лаптопа;

„вградените видеокарти“ никога не могат да бъдат толкова мощни, колкото „външните“, затова се затруднява възпроизвеждането на особено тежка мултимедия — например Full HD или 4К видео.

И накрая, с Intel HD Graphics ще вървят само най-непретенциозните 3D игри. Можете да забравите за модерните и фотореалистични заглавия, както и за истинско, ненакъсано потапяне във виртуалната реалност (VR).

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Идеална за…
[/panel-header]
[panel-content]
● Занимания, които не изискват сериозно натоварване на графиката: сърфиране в интернет, плейбек на флаш клипове, текстообработка, преглеждане и създаване на таблици, леки 2D игри и др.
● Частни потребители и хора на бизнеса, за които продължителната работа на батерия е от приоритетно значение.
[/panel-content]
[/panel]

Nvidia (GeForce) и AMD (Radeon)

Външните видеокарти, наричани още и дискретни, се отличават със специален процесор и собствена оперативна (RAM) памет. Като цяло те са нещо като самостоятелен компютър, който се вгражда в лаптопа, за да поеме всичките или повечето изчисления, свързани с графиката.

От това се подразбира, че те са значително по-мощни от вградените, като могат да се използват и от геймърите. Но те служат еднакво ефективно и за професионалисти, занимаващи се с архитектура, 3D моделиране и дизайн.

Сред преимуществата им се нареждат:

+ най-бързите и оборудвани с повече RAM позволяват да играете и на най-модерните игри и VR приложения;

+ не се налага да занимават централния процесор и не отнемат от общата памет на лаптопа, за да визуализират 2D и 3D графика.

Някои от недостатъците вече се подразбират:

изискват повече енергия, което ограничава времето, през което можете да използвате преносимия компютър само на батерия;

заемат място в корпуса и особено при голямо натоварване отделят топлина, която в летните месеци достига опасни температури.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Идеална за…
[/panel-header]
[panel-content]
● Киномани, които държат на видеото с висока резолюция и искат да използват лаптопа като източник на съдържание за FHD и 4К телевизори.
● Потребители, които се занимават с проектиране и дизайн, моделиране на триизмерни обекти и изготвяне на тежки презентации.
[/panel-content]
[/panel]

Nvidia Optimus и AMD Hybrid Graphics

Това са имената на две технологии, заложени в много от актуалните видеокарти на тези компании. Задачата им е да пренасочват изчисленията между вграденото и външното решение. Когато батерията на лаптопа е доста изтощена или просто не работите с тежки програми, дискретните карти се изключват и по този начин пестят от енергията. Когато са необходими, се задействат.

Ако се чудите — Nvidia или AMD? — ето една насока: видеокартите GeForce са мощни, но не са икономични; от друга страна, Radeon са по-достъпни и не са лакоми на енергия, но не толкова производителни, колкото GeForce. Това, разбира се, не е универсално правило, а ситуацията варира от модел до модел.

Loading Facebook Comments ...