Ключовите насоки при избора на хибридни лаптопи (2-в-1)


Според статистиките най-продаваните компютърни конфигурации продължават да са традиционните лаптопи. Те разполагат с капак, в който е вграден дисплеят, и основа, включваща останалия хардуер, клавиатурата и поне една сензорна област, заместваща мишката. Въпреки сравнително по-големите им габарити спрямо устройствата, за които ще пишем по-нататък в тази статия, в обозримо бъдеще не се очаква пазарният им дял да претърпи сериозни промени.

През последните три или четири години обаче хибридните преносими компютри, известни още и с термина „2-в-1“ (лаптоп + таблет), набират популярност. Те са интересни най-вече за бизнеса и професионалистите в някои области. Макар да се предлагат по-отдавна, иновациите и технологичните усъвършенствания, въведени с линията Surface на Microsoft и Yoga на Lenovo, ги направиха по-атрактивни и дори предпочитани от потребители със специфични очаквания.

1. Сходства с други продуктови сегменти

Понякога маркетинговите отдели на производителите рекламират свои продукти като „2-в-1“, въпреки че не са такива. Те имат основания да ги наричат по този начин, но ако не правим разлика между тях, е възможно да се объркаме и да закупим погрешна стока, която няма да ни върши толкова добре работата, колкото правилната. Казано накратко, истинските хибридни лаптопи са преносими компютри, базирани на операционна система Windows и шаси, позволяващо завъртане около оста си, докато се трансформира в подобие на таблет.

В този смисъл продуктите, базирани на Android OS или iOS, могат да се разглеждат като таблети, а отделната им клавиатура би трябвало да се смята за аксесоар. По-важното е, че предназначението и производителността на такива системи са различни спрямо тези на истинските хибридни лаптопи.

2. Предлагат повече от два режима

Пантите на модерните 2-в-1 системи позволяват завъртане на дисплея на цели 360 градуса и всъщност устройството става 4-в-1:


Режимите на работа „лаптоп“ и „таблет“ не се нуждаят от описание. При „екран“ използваше машината за презентации, подобно на екраните за проектори. Функцията „палатка“ е сходна, но може да се използва не само върху равни повърхности, ами и върху други основи, стига да намерите достатъчно опорни точки.

Именно разнообразните възможности за презентации правят хибридите интересни за бизнеса. За да се гарантира безпроблемното наблюдение на дисплея от много зрители, се използват висококачествени IPS панели с широки ъгли на видимост и сензорно управление за улеснение на лектора.

3. А как стоят нещата при мобилността?

В това отношение ситуацията варира от производител до производител и от модел до модел. Понякога и цената е фактор. Ключовата насока тук е, че повечето хибриди на водещи марки реално попадат в категорията на ултрабуците — възможно най-леките и най-автономни лаптопи, където под „автономия“ се разбира способността на машината да работи на батерия възможно най-дълго време. При новите модели този срок е между 6 часа (без да жертвате от яркостта на екрана и можете да възпроизвеждате мултимедия) до цяло едно денонощие!


Също така ултратънкият профил и теглото около 1.5 килограма понякога са решаващи при бизнес командировките или почивките, тъй като пестите място в чантата или раницата. Както се подразбира, търсенето на автономия понякога се постига с енергоспестяващи процесори, което пък се отразява на производителността. А малките габарити и особено профилът водят да премахване на някои портове. Но това не е универсално правило.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако сте решили да закупите лаптоп 2-в-1, експертите на Ardes.bg ще ви помогнат да изберете модел, съобразен с потребностите и бюджета ви.[/notification]

Loading Facebook Comments ...