Защо лаптопите не винаги са удачни заместители на настолните компютри

Технологичният напредък и неговите тенденции успешно наложиха възгледа, че „добрите неща идват в малки размери“. Това не е лишено от основания. Днес възможностите и производителността на най-тънките и най-леките смартфони и лаптопи почти не отстъпват и дори надвишават тези на значително по-обемистите им предшественици.

В домовете и офисите все по-често се обновяват компютрите, като настолните отстъпват местата си на преносимите. Защо не? Ноутбуците заемат по-малко пространство на бюрото. Могат да се използват за служебни ангажименти и за извънслужебни забавления, да се пренасят от дома до офиса, и обратно.

Като добавим и това, че лаптопите позволяват експлоатация в движение, в кафенета, в паркове, на плажа през отпуската, по летища и в автомобилите при командировки – те просто са най-доброто решение за ръководителите и служителите в бизнеса. От тази гледна точка замяната на обемистите и неподвижни десктопи с мобилни алтернативи си е напълно в реда на нещата.

Но има и други ракурси към темата

При някои професии и стопански дейности за предпочитане са десктопите пред лаптопите. За съжаление, водени от модата и тенденциите, за които стана дума, потребителите твърде късно разбират, че няма универсални решения. Обикновено това става, когато работата с преносими машини им причини хроничен дискомфорт или болки.

Защо е така? – Колкото и да се усъвършенстват екраните на преносимите компютри, те си остават малки, обикновено до 15 инча при стандартните или до 17 инча при десктоп заместителите. Но истината е, че никога не биха могли да заместят удобството за работа с 24-инчов или по-голям монитор, който не заставя потребителите да се взират.

По принцип мониторите са периферия на настолните машини, но има модели, които безпроблемно се свързват и към лаптопи. Това съчетание също е удачен вариант за модерния офис.

И още за периферията

Настолният компютър задължително използва отделна клавиатура и мишка. Това съществено повишава удобството, особено ако тези аксесоари са пълноразмерни и съобразени с ергономичните стандарти. По този начин 8-часовият работен ден пред машината не се превръща в мъчение.

Ако все пак държите да оставите лаптоп на служебното бюро или шефът ви няма бюджет да ви осигури десктоп, има алтернативни решения. Първото е да използвате ноутбука предимно като екран – повдигнете го със специална поставка, често включваща и охладител. А свързването на външна клавиатура и мишка е през обикновен USB порт.

Синхронизация между устройствата

Най-добрият вариант е фирмата да разполага както с настолни, така и с преносими компютри. Но това е въпрос преди всичко на финансови ресурси. Друго съображение е естеството на бизнеса — не е все едно дали само четем материали и пишем, или пък се занимаваме с проектантска и художествена дейност.

Възможен проблем при успоредната работа с две различни машини е, че трябва да се извършва постоянен обмен на файловете между тях. Това би могло да се прави автоматично чрез облачните услуги, които отдавна включват и опция за синхронизация на файловете не само между компютрите, но и между мобилни устройства като смартфони и таблети.

Така получавате достъп до най-актуалните версии на работните файлове от всяка точка на света и независимо от вида на техниката.

Допълнителни насоки можете да научите от консултантите на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...