Екстрите на лаптопа, които си струват парите

Цените на новите лаптопи започват от около 400 лв., но някои серии могат да надхвърлят 4000 лв. Това е 10-кратна разлика! Ако сте с неограничен бюджет, взимате най-скъпия модел от реномиран производител и можете да сте уверени, че получавате най-доброто. Но не всеки разполага с несметни ресурси. Пък и не винаги е разумно да плащаме за екстри и услуги, от които нямаме нужда.

Струва си да инвестираме в някои екстри. И съответно не си струва да правим разходи за нещо, което не ни носи ползи или просто няма да използваме. В тази статия ще разгледаме най-ценните параметри.

Универсални насоки за всички

1. Дисплеят на първо място

Каквото и да правим с компютъра, се налага да гледаме екрана. А от това, което виждаме или не виждаме, се определя удобството и качеството на работата и забавленията ни. От монитор/дисплей просто не трябва да се пести, включително и по чисто здравословни причини, свързани със зрението и стойката ни.

Съветът ни е: купете си лаптоп с Full HD (1080p) резолюция. Най-достъпните ноутбуци обикновено залагат на HD (1366 x 768) — те са достатъчни за сърфиране в интернет и дори за гледане на high definition мултимедия, но при въвеждане на обемни текстове и работа с таблици и изображения се усеща липсата на работна площ.

От друга страна, някои лаптопи идват с Quad HD (1440p) или Ultra HD 4K (2160p) панели, но струват значително по-скъпо, а ползите са, меко казано, спорни.

2. Твърдотелен диск

Колкото и да е мощен процесорът на компютъра, няма да се възползвате от пълния му потенциал, ако разчитате само на традиционните твърди дискове с подвижни механични части (HDD). Ако държите експлоатацията на машината да не ви ядосва, като ви кара да чакате зареждането на операционната система и файловете, ще се наложи да помислите за твърдотелен диск (SSD).

Да, те са сравнително скъпи, макар цените им непрекъснато да се понижават. Може да ви излязат и неизгодни, ако разполагате с огромни колекции от файлове и ви трябва много дисково пространство. Ето какви са съветите ни, ако сте ограничени от строг бюджет и искате да изцедите всяка стотинка:

Изберете компютър с хибридна дискова система, включваща SSD и HDD. Не е нужно SSD-то да бъде с голям капацитет. Важното е да бъде поне 120 GB, за да можете да качите на него съвременна операционна система и важните програми. По този начин ще си гарантирате бързото им зареждане. А за колекциите от музика, снимки и видео използвайте HDD.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В краен случай
[/panel-header]
[panel-content]
Вземете си лаптоп с HDD, но питайте консултантите дали в бъдеще, когато ще можете да си го позволите, бихте могли да добавите SSD памет. Можете да бъдете уверени, че специалистите на Ardes.bg ще ви помогнат в избора на решение, съобразено с вашите потребности.
[/panel-content]
[/panel]

За пътуващите

3. Издръжлива батерия

В случай че планирате да използвате лаптопа в движение, батерия с капацитет за повече от 5-6 часа автономия е повече от препоръчителна. И обратно, ако обикновено работите или се забавлявате, докато машината е включена в контакта, няма защо да правите тази излишна инвестиция.

Уточнение: Самата батерия не оскъпява драстично устройство. По-високата цена идва от това, че добрите батерии се окомплектоват с модели от висок клас и специализирани бизнес решения, изработени от скъпи материали и съчетани с патентовани системи за сигурност.

4. Надеждната изработка

Пластмасовият корпус е почти толкова издръжлив, колкото и металния. Някои експерти дори твърдят, че пластмасата има по-добра роля за вътрешното му охлаждане. Спорно е, но е действителен факт, че дори някои от скъпите лаптопи използват метал за капака и шасито, но отдолу са от изкуствени материали със специално подбрана топлопроводимост.

Също така е факт обаче, че много рядко ще намерите метален преносим компютър на цена под 1000 лева. Просто материалите са скъпи. А те са скъпи, защото са естествени и даже дефектите, които рано или възникват при усилена експлоатация, изглеждат по-малко дразнещи.

Надраскванията, огъванията, отпечатъците от пръсти – всички те личат значително по-малко върху алуминиев или магнезиев корпус. Лаптопите, използващи въглеродни нишки, са най-скъпите, но пък се отличават с изумителна комбинация на невероятна здравина и свръхлеко тегло.

За мултифункционалност

5. Хибридите 2-в-1

Екстрата на някои лаптопи и ултрабуци е способността на пантите им да се завъртат на 360 градуса. Вследствие на това капакът със сензорния екран се прибира към корпуса и добива облика на пълнофункционален таблет. При други хибриди капакът с екрана се отделя и става самостоятелно устройство, което управлявате чрез тъчскрийн жестове.

Ако машината не е 2-в-1 или ултрабук обаче, няма особен смисъл да инвестирате в сензорен екран и тънък корпус. Просто няма да бъдат достатъчно функционални, а в случая на занижения профил това може да е за сметка на доброто охлаждане или използването на недостатъчно производителен процесор.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Консултантите на Ardes.bg компетентно ще подпомогнат избора ви на удачен лаптоп с екстри, които са подбрани точно за вас.[/notification]

Loading Facebook Comments ...