Oбновената техника с лицензиран Windows пести пари на бизнеса

Бизнесът става все по-зависим от компютрите, а те не са вечни. Независимо дали тепърва започваме да се занимавате с определена дейност или фирмата ни отдавна е на пазара, се налага да се съобразяваме с обстоятелството, че производителите на електроника рядко дават повече от 5 години живот на своите машини, след което се навлиза в тъй наречения рисков период. Опасностите идват от това, че някой компонент на системата би могъл внезапно да се амортизира и да доведе до загуби. Също така се преустановява и техническата поддръжка.

Какво е решението? — Компютрите, били те настолни или лаптопи, просто трябва да се подменят периодично. Ако бюджетът ни не позволява да закупим чисто нови за нашата работа и служителите ни, удачен вариант са обновените РС. Освен това този избор е и изгоден, понеже на значително по-ниски цени се сдобиваме с мощни машини, които по нищо не отстъпват на актуалните серии. В някои случаи — особено ако са с мощни процесори — се справят по-добре от новите бюджетни модели.

Това е първият аргумент, че обновената техника, ако е закупена от сериозен търговец и е минала през всички необходими тестове — пести пари за бизнеса. Но има и други гледни точки, с които е полезно да сме запознати. Някои от тях засягат и важната подробност, че е разумно и перспективно да залагаме на лицензирани версии на операционната система, които се явяват превантивно и доказало се решение срещу възникването на непредвидени разходи.

1. Повече изчисления и мултитаскинг

Обновените компютри предлагат мощни процесори на по-достъпни цени. Чрез тях повишавате производителността, по-лесно капитализирате вложената работа и пестите време. Улеснява се едновременното отваряне на няколко програми — мултитаскинг — а също и успоредното създаване или обработката на множество заредени файлове.

2. Спестяваме време, а съответно и пари, с SSD

Твърдотелните дискове (SSD) са значително по-бързи и надеждни, в сравнение с традиционните харддискове (HDD). Те обаче показват пълния си потенциал само ако са съчетани с процесори от линията Core i3/5/7 на Intel или аналогичен продукт на AMD. Това е още един мотив в полза на перспективния хардуер — бил той нов или обновен.

3. По-богат избор на ОС

Както сме посочили в тази статия, обновените машини позволяват инсталация и на по-стари операционни системи, като Windows 7 и Windows 8/8.1. Те не се поддържат от най-актуалния хардуер на почти всички водещи компании — те просто не предлагат драйвери за тях. Ако не желаете да сменяте досега използваната ОС, защото е допълнителна финансова тежест за бюджета ви или просто сте свикнали да работите с нея и задачите ви са се превърнали в рутина, реновираните РС са единственият ви избор.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Защо да изберете легален софтуер
[/panel-header]
[panel-content]
Нелицензираните копия могат да бъде засечени и ако това достигне до Business Software Alliance (BSA), рискувате глоби — размерите им са непредвидими, но могат да достигнат $150,000 за всяка пиратска програма и операционната система. Практически не само не печелим, а можем да бъдем разорени. По-подробен списък с ползите от лицензирания софтуер ще откриете в тези наши статии:
Защо е разумно да заложите на легален софтуер
Използването на нелицензиран софтуер може да бъде опасно
[/panel-content]
[/panel]

Нека акцентираме върху положителните страни, а не върху възможните неприятности от нелегалните продукти:

4. И най-качественият софтуер/хардуер иска поддръжка

Когато операционната ни система е заплатена, се радва на редовна поддръжка. Това, от една страна, непрекъснато я прави по-функционална и по-стабилна. Но не е за подценяване и фактът, че така става по-надеждна срещу зловредните кодове, които изнудват бизнеса, вирусите и троянските коне.

За България няма обективни статистики, но е известно, че само за една година корпорациите в САЩ губят общо десетки милиарди долари и ценно време (което също не е безплатно) за изчистване на компютри, заразени заради използването на неподходящите ОС и антивирусен софтуер. Тези разходи могат да се избегнат и съответно да се спестят.

5. Разумен ъпгрейд за бизнеса, който познава и се възползва от тънкостите

Отдавна мина времето, когато богатите на функции програми непременно изискваха по-мощен хардуер. Напоследък очакванията към хардуера дори намаляват, което прави такива ОС и създадените за тях приложения особено подходящи за обновена техника. Не е общовалидно правило, понеже има и минимални изисквания за компонентите на машината, но тази опция е добре да се има предвид и да се разглежда всеки отделен случай.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако имате допълнителни въпроси и сте решили да обновите компютрите си и програмите, с които работят, винаги можете да потърсите компетентна консултация от Ardes.bg — както за комерсиални софтуери решения, така и за техните алтернативи с отворен код.[/notification]

Още статии по темата, които ще ви бъдат полезни:

Дошло ли е времето за пълна или частична смяна на компютрите в офиса?
Какво губим от използването на стари компютри в офиса?
Защо е важно да работите с добра компютърна техника в офиса
Как да ускорим старите компютри в офиса?
Защо да изберем обновен лаптоп или компютър?
Кои са видовете класове употребявана техника?

Loading Facebook Comments ...