Доколко е защитена информацията ни в интернет

Облачните услуги се налагат все повече и повече с всяка изминала година. Бизнесът предпочита да споделя плановете си и работните си проекти между отделните служители и екипи, като средищното място е интернет. Днес е почти без значение какво е дисковото пространство на лаптопа или смартфона, защото имаме Google Drive, Dropbox и други. Даже игрите от ново поколение изискват непрекъснато или редовно онлайн присъствие, като достъпът до съдържанието и бонус материалите се извършва през винаги активни сървъри.

Удобствата от всичко това са безспорни. Синхронизацията на файлове между различните ни устройства и бекъпът са по-лесни от всякога. Реално те се извършват автоматично и потребителите почти не са застрашени от необратима загуба на данни. Прехвърляме снимките си от телефона на компютъра без кабели — отново чрез „облака“. Разработчиците на работни програми и гейм заглавия могат да правят моментални актуализации на софтуера си, ако възникне нужда, и т.н.

Но всичко това си има и тъмна страна. Всеки хакер с необходимите умения представлява кибер заплаха. Чувството за сигурност се оказва преувеличено, когато си спомним

няколко показателни случая от последните години:

От облачните пространства на Apple бяха откраднати голи снимки на редица холивудски знаменитости, сред които и големи звезди като Дженифър Лорънс и Колин Фарел;

аналогично преди няколко години бяха компрометирани паролите за стотици хиляди платени геймърски профили в онлайн платформата на PlayStation;

дори вчера в блога в писахме за новооткрита слабост в предварително инсталираните програми на големи производители като Dell.

Списъкът очертава само контурите на проблема и съвсем не е изчерпателен!

И изниква въпрос:

Възможна ли е пълна защита на личните данни?

За жалост, отговорът е: по-скоро не. Интернет е обществено място. Образно казано, дори нещо да е скрито зад „заключена врата“, тази врата си има „ключ“. И ако някой няма нужния ключ — разбирайте: парола или друго средство за достъп, — но е в състояние да си направи „шперц“, все пак би могъл да навлезе в личните ви покои и да открадне едно или друго.

Тази неоспорима истина само ни напомня как реално са устроени светът и интернет, като не е повод да изпадаме в параноя или да се лишим от онова, което облачните пространства могат да ни предложат. Просто не трябва да бъдем наивни и да се предоверяваме, че корпорациите, които предлагат тези услуги, са вездесъщи и неуязвими. Защото не са такива.

Ето няколко идеи, които ще са от полза, ако се питате:

Как да се защитим?

Следните решения са условно универсални и се прилагат от частни и корпоративни потребители от целия свят. И с различна степен на успех. Сред тях има и правила от отделите за кибер престъпления на ФБР и други институции:

Използвайте различни пароли за всяка онлайн услуга. Няма нищо по-лошо за сигурността от това, да употребявате една и съща комбинация навсякъде, само защото така е по-удобно за запомняне. Ясно е защо: ако някой се добере до паролата за едно от хранилището на файловете ви, вероятно след това ще се досети, че с нея ще може да получи достъп и до други материали, а нищо чудно — и до имейлите ви.

Сменяйте паролите си поне веднъж на всеки 3 години. Нови статистики на AVG и други антивирусни специалисти показват, че повечето хакери не се разкриват. Веднъж докопали се до файловете или писмата ви, те тихомълком и най-редовно, в течение на месеци и години, тайно четат и експлоатират всичко ново, което им осигурявате, без дори да подозирате.

Ако имате фирма, сменяйте паролите си всеки път, когато се наложи да се разделите със служител. Особено ако не е било и по негово желание. Уволнените могат да бъдат отмъстителни. Останали без работа, имат и нужното време да се развихрят.

Аналогично могат да постъпват и частните потребители, след като се разделят с приятеля или приятелката си. Многобройни сайтове в мрежата имат една единствена цел — дават платформа на бивши гаджета да отмъщават на някогашните си половинки, като публично ги омаскаряват с чувствителна информация. Но дори само някой друг да пише от ваше име на собствената ви стена в социалните мрежи може да създаде позорни, а в редки случаи — криминални ситуации.

Вярваме, че с тези общи насоки сме били полезни както за частните, така и за бизнес клиентите ни. Самите смартфони и компютри, предлагани от Ardes.bg, в зависимост от своя клас и цена, идват с вградени хардуерни и/или софтуерни защити на различни нива. Други могат да се инсталират допълнително. Ако се интересувате от тях, нашите консултанти ще ви ориентират в особеностите на всеки продукт.

Очаквайте дори повече универсални и още по-конкретни насоки за в следващата част.

Loading Facebook Comments ...