Как щеше да изглежда Интернет без Google?

internet-bez-googleАз Гугълвам, следователно аз съществувам – това е мотото на много интернет маниаци. Но какво щеше да стане, ако не съществуваше Google?

В съвременният технологичен свят, Google е търсачка и доставчик на мощни онлайн приложения. Google е толкова обхватен, че много от потребителите ежедневно работят с продукти на компанията, понякога дори без да се замислят за това. Даже тези, които не ползват редовно онлайн услугите, извършват множество търсения всеки ден в Google.


Трудно би могло да се каже как точно ще изглежда света, ако Google не съществуваше и я нямаше най-посещаваната страница в света. Сама по себе си търсачката е огромна компания, в която работят над 30 хил. души и редовно извършва благотворителни дарения. Google предлага на потребителите цял пакет от приложения, повечето от които са напълно безплатни за ползване – Gmail, Google Maps, Youtube, Google Calendar, Docs и т.н. Групата включва още Google Scholar, Patents, Google +, Groups, Finance и др.

При търсене бихте могли да зададете да ви излизат само изображения, което до голяма степен улеснява и губи по-малко време. Освен това, търсачката прави революция в начина, по който ние намираме информацията в Интернет.

Като цяло, компанията ни предлага най-разнообразни методи да извършваме различни трудни задачи, при това безплатно.

Когато Google се появява за първи път през 1998 г., търсачките бяха въпрос на лично предпочитание. Някои предпочитаха Yahoo, други Webcrawler, Altavista, Dogpile, HotBot, Ask Jeeves или  Excite.

Но тогава, Google успя да изпъкне с по-добри и задълбочени резултати от търсенето. Google се превърна в най-бързият и лесен начин да се намира каквато и да е информация в Интернет.

По-старите търсещи сайтове намират съответната информация по ключови думи, но Google използва своята патентована система PageRank, която се осланя на множество критерии, за да подбере най-добрите резултати и да открие възможно най-добрият източник на информация.

Главната цел на компанията бе да организира цялата световна информация и да я направи достъпна и полезна за потребителите.

Няма съмнение, че Google е преуспяла компания, но къде щяхме да сме днес без търсачката? Именно върху този въпрос ще размишляваме в тази статия.

„Google“ можеше да е само една дума, която единствено математиците разбират. Без търсачката, Интернет не би бил същият и щеше да изглежда по коренно различен начин.

Може би без математическите и програмистки способности на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин, никоя друга компания нямаше да разработи подобно чудо като Google. И ако никой не бе „сътворил“ такава търсеща машина, трудно е да се каже колко различно щеше да е нашето ежедневие в Интернет.

Най-вероятно, онлайн пространството щеше да има по-крехка структура и да се предвижваме не така скоростно между множеството скрити кътчета и тайни местенца, които щяха да са достъпни само за компютърните маниаци с чисти изследователски умения. Други потребители щяха да разчитат основно на уеб портала на Yahoo и други подобни сайтове.

С отсъствието на Google, Интернет може би нямаше да се развива толкова бързо и съответно технологиите да достигнат толкова далече. Но разбира се, това е само хипотетично.

Замислете се как Google тотално промени живота и ежедневието ни и начина по който взаимодействаме със света около нас.

Днес Google е навсякъде. Мобилните устройства и бизнеса са още два примера за това. Когато става въпрос за смартфони, компанията оказа огромно влияние на пазара. Операционната система Google Android е платформа на близо 50% от моделите телефони, които се произвеждат в последните няколко години.

Бизнесът, също щеше да е различен, ако не можеше да разчита на AdWords кампаниите, водени от търсачката. Доходите на много фирми зависят от рекламите на Google, като само през 2010 г. корпорацията си е докарала приходи от 28 млрд. долара от AdWords рекламите.

Естествено, без ефективността на търсачката, обикновените студенти щяха да се трудят много повече, когато правят някакво проучване. Те щяха да прекарват не часове, а дни, търсейки подходящата информация за своето задание. За да са сигурни, че са намерили най-правилна и точна информация, разграбвайки дълбините на няколко търсачки, вместо да разчитат на надеждността на само един Google.

Без всички безплатни приложения на търсачката, които изброихме в началото на статията, може би идеята за съхраняване на наши документи в облака на Google, все още щеше да е в начален стадий или запазено право само за най-съвременните технически потребители.

Но разпространението на облачната памет е благодарение на компанията. Това до голяма степен се дължи на щедрото място за съхранение, което само за Gmail е 8 гигабайта.

Името на компанията е навсякъде и хората вече толкова са свикнали с присъствието й, че са готови да приемат всеки продукт, който им предлага.

Google винаги се стреми да е забавен и да ни разсмива. Най-вероятно често сте виждали Doodles – графичните промени в логото на търсачката, които се появяват по време на специални празници и събития. Докато тези изображения обикновено ни карат да се усмихваме, могат да причинят и спорове.

През 2010 г., за да отпразнува 30–годишнината на Pac-Man, Google създаде Doodle, който позволява на потребителите да изиграят мъничко от играта. Толкова много хора са играели играта в този ден, че са изчислени загуби от 120 млн. долара.

Все пак, не всичко е игри и забавления. Кампанията дава значителни суми за социални и политически каузи. Google прави своите съоръжения по-екологични, консумирайки по-малко енергия чрез използването на естествени източници на електричество, като вятърната енергия. Около сградите на компанията няма да видите косачки, които подрязват тревата. Вместо това те имат кози, които се справят чудесно с тази работа.

Google несъмнено преобрази технологичният свят и начина по който ние общуваме помежду си. Можем само да гадаем какво би било, ако компанията не съществуваше. Но е факт, че я има и можем само да сме доволни от това!

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...