Android или iOS — предимства и недостатъци

Повечето потребители избират новия си смартфон, като се съобразяват с техническите му характеристики. Имат предпочитания към размера на дисплея, мощта на процесора и количеството оперативна памет. Положителните или отрицателните емоции от използването на устройството обаче зависят и от операционната система — нейните силни страни и ограничения.

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на двете водещи ОС. Едната е iOS, използвана ексклузивно в айфоните на Apple. Другата е Android, която може да се намери в хиляди джаджи, включително таблети и аксесоари, от десетки производители.

Темата ни не е нова, но софтуерът периодично се обновява, ситуациите се променят и затова винаги данните трябва да се актуализират. Отправните ни точки за размисъл са следните:

1. Цената

Няма защо да се заблуждаваме. „Колко струва (смартфонът)?“ е първото, което се питат повечето потребители у нас и по света. Разбира се, има и хора, за които цифрите върху етикетите не са решаващи за избора.

Умните телефони на Apple традиционно са по-скъпи дори от флагманите сред Android-базираните алтернативи. Напоследък ценовата амплитуда става все по-малка, като дори се твърди, че Galaxy S8 на Samsung може да струва повече от тазгодишния iPhone. Но изключенията са си изключения и те само потвърждават правилото, че по този показател Android категорично е по-щадящата ОС за джоба ви.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръчваме:
[/panel-header]
[panel-content]
Android. Популярната ОС на Google се намира и в т. нар. бюджетни модели, които са в пъти по-достъпни от айфоните.
[/panel-content]
[/panel]

2. Интерфейс

Когато си купуваме лъскава джаджа с ярък и контрастен дисплей, трябва да знаем, че качеството на картината зависи и от софтуера. Дори първокласният хардуер не може да ни предпази от алогични менюта или грозни гледки, ако подредбата и графиките на нашата ОС не са на същото високо ниво.

Водещите производители на смартфони с Android обикновено добавят собствен интерфейс. Затова работата с един умен телефон, да речем, на LG може да е съвсем различно изживяване от тази с такъв на Samsung или Lenovo. Моделите с „чист Android“, сред които е линията Nexus, пък са собствена категория.

От друга страна, щом веднъж свикнете да използвате собствения си айфон, няма да се „изгубите“ в менютата, ако се наложи да заемете този на роднина или приятел. Apple държат на принципа „ако нещо не е развалено, не го поправяй“, а резултатът е, че тяхната iOS си остава с непобедим интерфейс.

Интерфейсът на iOS (ляво) и Android (дясно)

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръчваме:
[/panel-header]
[panel-content]
iOS за новите потребители на смартфони, които нямат желание или възможности да разучават менюта с всяко следващо издание.
[/panel-content]
[/panel]

3. Сигурност

Не е тайна, че айфоните се радват на най-голяма популярност в САЩ, където се използват от служителите на различни корпорации. А бизнесът има свои непоколебими правила относно предпазните мерки срещу изтичане на информация. Чувствителна тема е и тази за неприкосновеността на личното пространство.

Ето защо Apple се старае да покрива изискванията на потребителите си и го прави по различни начини, сред които са по-гъвкави механизми за актуализация на операционната система и опция да не съхранява данни на клиентите си на собствените си сървъри.

Производителите на Android-базирани телефони също полагат старания в тази посока. Но самото обстоятелство, че почти всеки може да пише приложения за операционната система на Google, си остава рисков фактор.

Вирусите стават все по-опасни и подмолни. Ако нямате антивирусна програма, може би е време да си набавите.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръчваме:
[/panel-header]
[panel-content]
iOS, но с уговорката, че говорим за сигурност от случайни хакери. Ако става дума за вмешателствата на агенции и тайни служби, които използват „задни вратички“, за да следят гражданите и да ги подслушват, е силно съмнително, че дори защитите на Apple са адекватни.
[/panel-content]
[/panel]

4. Приложения и персонални настройки

Тук категоричният лидер е Android. Самата операционна система е изградена около идеята, че потребителят може да избира между пълнофункционални и платени приложения или такива с по-ограничени функции и съвършено свободни за разпространение. А под „свободни“ не се разбира само, че са безплатни, но и че не е задължително да се инсталират през Google Play.

Също така Android развързва ръцете ви да персонализирате смартфона си с фонове, лично зададени хоумскрийнове, бързи връзки и други. При iOS тези модификации също са налични, но са сравнително по-ограничени.

5. Животът на батерията

По начало умните телефони с Android дават по-богати възможности за контрол върху заряда на устройството. Достатъчно е с един поглед да се ориентирате, колко процента автономия ви остава. Ако се поинтересувате от статистиките в менютата, бързо ще откриете и кои приложения действат като „енергийни вампири“, а след това може да вземете необходимите мерки.

Подобни опции, основани на статистики, бяха въведени едва в iOS 8. И досега те са неизчерпателни, в сравнение с тези в операционната система на Google. А батерията е сред най-важните компоненти на смартфона.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Препоръчваме:
[/panel-header]
[panel-content]
Android. Като допълнителен аргумент може да се изтъкне и че тази ОС позволява бързо зареждане (fast charging) на батерията, каквото и до ден днешен липсва дори при флагманите сред айфоните.
[/panel-content]
[/panel]

Обобщения

Нека разгледаме предимствата и недостатъците в табличен вид, като ще добавим и още силни и слаби страни на двете ОС:

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]iOS[/th_column]
[th_column]Android[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]Предимства[/row_column]
[row_column]Предимства[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]+ Производителят контролира и оптимизира както операционната система, така и хардуера
+ По-строг контрол на магазина за приложения, което намалява опасността от зловредни приложения
+ Корпоративни защити от изтичане на фирмена информация и неоторизирано нахлуване в личното пространство на потребителя
+ Всеобхватна техническа поддръжка с гъвкави възможности за актуализации
+ Отлична синхронизация с всички други продукти на Apple
[/row_column]
[row_column]+ Изключително добро съотношение между цената на хардуера/софтуера и тази на крайния продукт
+ Операционната система е с отворен код и това осигурява практически неограничени приложения от различни автори
+ Различни опции за разширение на паметта в повечето смартфони
+ По-голямо разнообразие от устройства, базирани на Android
+ Някои производители позволяват легално „рутване“ или „джейлбрейк“ на продуктите им
+ По-добри и по-достъпни услуги за „облачни“ услуги, бекъп и синхронизация на данните[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Недостатъци[/row_column]
[row_column]Недостатъци[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column] Високи цени на айфоните без алтернативи с iOS
Сравнително ограничени възможности за персонализация
Сравнително затворена система
Apple не позволява „рутване“ на нейните устройства
Почти липсващи опции за разширяване на паметта[/row_column]
[row_column] Повишена опасност от зловреден софтуер
Водещите производители добавят собствен интерфейс, което може да бъде объркващо за нови потребители на дадена марка
Редки и/или ограничени възможности за актуализации, често зависещи от локацията на потребителя и мобилния му оператор
Гарантирано добра синхронизация между Android-базирания смартфон има само с други продукти на същия производител[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

Loading Facebook Comments ...