7 насоки за избора на смартфон

Критериите при избора на умен телефон могат да са от най-различно естество. За едни потребители е приоритетен размерът — те не харесват тенденциите за все по-голям екран при новите модели и съответните огромни габарити. Други хора обаче просто не искат да плащат повече, отколкото е необходимо, затова мислят не само за хардуера, но и колко ще им струва софтуерът.

В тази статия ще разгледаме няколко насоки, които са повече или по-малко общовалидни. Вярваме, че те ще ви бъдат полезни, когато обмисляте покупката на първия или поредния си смартфон.

1) 5.5 инча (14 см) са идеална среда

Не можем да отричаме основанията на инженерите да разработват телефони с екрани, някои от които надвишават диагонал от 6 инча. Когато използваме такива устройства за мултитаскинг — едновременна работа с няколко приложения — или търсим размер, осмислящ високата резолюция, тези габарити са задължителни.

Но, от друга страна, повечето хора просто искат „слушалка“, която да лежи удобно дланта им и да я управляват само с една ръка. Смята се, че моделите до или около 5.5 инча са идеалните за тази цел.

2) Резолюцията е нож с две остриета

Устройствата с големи дисплеи — компютърните монитори и телевизорите — се възползват оптимално от високата резолюция, защото тогава не виждаме отделните пиксели, а гладка картина. Дали обаче Quad HD и Ultra HD (4K) имат същото значение за умните телефони? — Не!

При малките екрани така или иначе рядко ще забележите разлика в изображенията между, да речем, Full HD и Ultra HD. Но определено ще ви направи неприятно впечатление, че колкото повече са пикселите, толкова по-бързо се изтощава батерията. Ето защо високата резолюция обикновено е за сметка на мобилността и автономията на смартфона.

Много по-важни характеристики са типа на екрана и поддържаните технологии. Като цяло AMOLED осигурява по-добра картина от LCD. И видимостта под директна слънчева светлина е по-ясна.

3) Android или iOS?

Изчерпателен отговор на този въпрос ще откриете в тази статия, където го разглеждаме от различни гледни точки.

Тук можем да обобщим: ако търсите операционна система, която е сравнително по-лесна за използване, iOS има предимството. От друга страна обаче, Android позволява повече оптимизации според личните ви изисквания и предпочитания.

При iOS можете да очаквате първокласен и винаги надежден софтуер, но това идва на съответната цена. А при Android е възможно да инсталирате както платен, така и безплатен софтуер, но качествата му могат да варират с огромна амплитуда.

4) Колко важен е процесорът?

Разбира се, той се занимава с изчисленията и дори хипотетично не може да се подценява. Работата е там обаче, че в наши дни даже смартфоните от среден клас разполагат с толкова добри чипсети, че повечето потребители рядко се възползват и от половината им възможности.

Ето защо, ако се спрете на модел, произведен миналата и настоящата година, практически може да не гледате спецификациите на чипа. Условието е производителят да бъде опитен и реномиран, а телефонът — от среден клас или флагман. Само при бюджетните решения се правят по-големи компромиси с хардуера и тогава вниманието ни трябва да бъде повишено, за да купим максимално много с малко средства.

5) Непременно проучете батерията

Независимо какви са потребителските ви навици, съвременните изисквания към батерията са да бъде с капацитет поне 3000 mAh. Само тогава можете да сте уверени, че при умерено използване на смартфона ще можете да изкарате цял ден, без да е необходимо да го зареждате отново.

6) Колко памет е достатъчна

Ако си купувате топмодел, абсолютният минимум при сегашните стандарти е 32GB вградена флаш памет. В случай че сте се спрели на предложение от среден или по-нисък клас, можете да се задоволите и с 16GB, но тогава проучете дали е наличен слот за разширяване на паметта с microSD карта.

7) Снимките зависят от много фактори

Камерата е важна част от смартфона. Огромното мнозинство от хората вече забравиха самостоятелните компактни фотоапарати (т. нар. „сапунерки“).

Производителите обикновено изтъкват броя на мегапикселите (MP), но това никога не е било, нито ще бъде най-важният показател. Качествата на снимките се определят от редица условности, като повечето от тях са свързани с обектива.

Затова е разумно да се поинтересувате от светлосилата (f) на лещите — колкото по-ниски са стойностите, толкова по-ясни и без шум ще са заснетите сцени. Новите смартфони често идват и с двойни (dual) камери на гърба, които също са своеобразна гаранция, че ще уловите впечатляващи статични кадри и видео.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако се затруднявате в избора си на смартфон или друго устройство, винаги можете да разчитате на компетентна помощ от консултантите на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...