HDD или SSD за бизнес компютрите?

Без ни най-малко да подценяваме техническата компетентност на читателя, ще започнем със съвсем кратък очерк на двете технологии, които ще се разглеждат по-нататък. Все пак сме длъжни да се съобразим с това, че статията ще се чете и от потребители, които не успяват да наваксат с иновациите при компютърните компоненти през последните години. Макар да имат различни вариации и описанието да е условно, универсалните характеристики на HDD и SSD са следните:

[notification type=“alert-danger“ close=“false“ ]HDD – hard disk drive, твърд диск или харрдиск. Изобретен е преди повече от 60 години и до ден днешен се използва във варианти за вграждане в десктопи и лаптопи или като външно устройство за съхранение и пренос на информация. Специфичното за тази технология е, че се базира на подвижни механични части, ключовите от които са въртящ се метален диск и четяща глава. Поради непрекъснатите движения на различните елементи, се отделя топлина – при прекомерни градуси се стига до увреждане на самия твърд диск, но има опасност и за околните компоненти, особено батерията в лаптопите. Изключително уязвими на вибрации и сътресения.[/notification]

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]SSD – solid state drive или твърдотелен диск. Сравнително нова технология, базирана на флаш паметите. Не използва никакви подвижни части, което е естествена и сигурна защита срещу прегряване, като температурата допълнително се контролира от вградените контролни чипове в моделите от последните години. Предлага се в различни форм фактори, най-популярните сред които са в 2.5-инчови корпуси (SATA) и по-новите M.2 за монтиране директно на дънната платка. Не се влияят от вибрации. Доскоро за техен недостатък се смяташе ограниченият брой „цикли на запис и изтриване“, въпреки че днес те също се контролират от чипове, усъвършенствани са с по няколко слоя 3D NAND клетки и могат да служат в течение на дълги години.[/notification]

Ако през последните две години сте закупили лаптоп за бизнес, често обозначаван и като „за работа“, има огромна вероятност той да разполага с SSD – или единствено с такъв носител, или съчетан с класически твърд диск (HDD). В случай че планирате да направите такава покупка догодина или по-нататък, почти сигурно ще получите модел с SSD модул, понеже водещите производители са обединени около идеята, че

тази технология трябва да стане стандарт

за фирмените и корпоративните решения. Като имаме предвид това, реално отговаряме на въпроса в заглавието. А именно – преносимите компютри за сериозни потребители, очакващи машините да не губят времето им (а това ще рече и парите им) и да осигуряват висока производителност, лека-полека ще трябва да забравят „добрия стар харддиск“.

Но как стои същият въпрос при настолните конфигурации, предназначени за офиса? – Много подобно. Главната причина е, че традиционните HDD с подвижна механика понастоящем се явяват „тясното гърло“ за системата. Колкото и процесорите да са добри , колкото и оперативна памет да добавите – няма да усетите съществена разлика в поведението на компютъра, ако трябва да чакате дълго за зареждане на операционната система и програмите. Защото остарялата технология на твърдите дискове е несравнимо по-бавна от постоянно развиващите се SSD. Положението става особено неприятно, ако заниманията ви са свързани с мултитаскинг – работа с няколко едновременно отворени софтуерни продукта. В действителност няма човек, на когото не му се налага ежедневно да „жонглира“ с програми и текущи проекти.

Някои видове SSD памети. Вариантите са само илюстративни и не са изчерпателни.

SSD-то е задължително за всеки бизнес,

който иска да използва максимално потенциала на компютърната система, но и да оптимизира мотивацията на служителите – особено ако с течение на годините те стават все по-недоволни от бавното зареждане и използване на софтуера. Допреди година-две резервите и възраженията, че новата технология е твърде скъпа, с кратък живот и предлага прекалено малък капацитет, като цяло бяха основателни. Но тези аргументи вече не са актуални, не и към днешна дата.

Можете да добавите SSD модул към настолния или преносимия си работен РС, като инвестирате в капацитет около 250GB. Те ще са достатъчни, за да инсталирате операционната система и всички най-често използвани програми. В случай че не работите с обемисти файлове, един 250GB или 512GB модел ще ви бъде предостатъчен. Според естеството на дейността си можете да използвате и HDD за съхранение на архиви, колекции и мултимедия.

Добавянето на SSD е бързо и лесно. Можете да изберете 2.5-инчов форм фактор, който силно наподобява обикновения HDD. За дори още по-високи скорости са M.2 вариантите. Компютрите, закупени в рамките на последните години, почти със сигурност разполагат с необходимия слот.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако не сте сигурни дали имате нужния хардуер или се затруднявате да направите избор, съобразен с вашите потребности и наличната ви система, винаги можете да разчитате на компетентна консултация от експертите на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...