Как да създадем силна и неразгадаема парола?

strong-and-unsolvable-pass

Интернет потребителите много трудно се учат от грешките на останалите. Независимо, че постоянно чуваме за най-често срещаните пароли, които биват разбивани, доста хора продължават да ги ползват.

Използвайки елементарни и лесни комбинации, ситуацията не изглежда особено розова, тъй като сме изложени на реалната опасност някой да разгадае паролата ни и да има достъп до личните ни данни, кореспонденция, информация и снимки, и може да злоупотреби с тях.

Наскоро беше публикуван списък с 25–те най-често срещани пароли в Интернет пространството, изработен от производителят на софтуер за сигурност SplashData. Списъкът е съставен на базата на милиони откраднати пароли, които са публикувани онлайн от хакери. Не е учудващо, че най-често използваните пароли са password, 123456 и qwerty. Към тази класация се причисляват и abc123, dragon, 111111, 123123, superman, shadow и др.

Препоръките, които дават от SplashData за създаването на стабилна и непробиваема парола са, когато измисляте парола, тя да бъде комбинация от букви, цифри и символи. Ако се притеснявате, че няма да запомняте дълги пароли, опитайте използването на фрази от кратки думи, разделени с долна черта, като например „shiny_phones_rule_1“. Фразите  се помнят  по-лесно, отколкото дългите  и разбъркани пароли.

Второто правило, което да следвате е да не използвате една и съща парола, когато си правите различни регистрации в Интернет. Най-малкото използвайте отделни пароли за важни приложения като онлайн банкиране, електронна поща и профил в социалната мрежа.

За да направите нещата още по-прости, то тогава използвайте специален софтуер за управление на вашите пароли като LastPass, Roboform, eWallet, SplashID или безплатната програма KeePass. Тези програми запомнят паролите ви, позволявайки ви да създавате дълги и сложни комбинации, които иначе не бихте могли да запомните.

Все пак, как да създадете силна парола, която да можете да запомните по-бързо?

Създаването на силни пароли за всичките ви онлайн акаунти не е нещо, което би трябвало да направите. Това е нещо, което задължително трябва да сторите.

Какво прави паролата ви силна?

Според общото правило, силната парола трябва да съдържа следните елементи:

  • Специфични символи като @#$%^&
  • Трябва да се състои от най-малко 8 символа
  • Не трябва да има нищо от рода на 123, вашата дата на раждане, името ви или това на някой близък
  • В случай, че използвате онлайн банкиране и пазарувате онлайн с кредитна или дебитна карта,  е задължително да използвате напълно различни и уникални пароли, от които и да било други ваши пароли в Интернет. Това ще ви предпази от възможността някой да злоупотреби с данните ви.

Със сигурност се чудите как ще запомните толкова много сложни пароли. Ето как да разрешите този проблем:

Изберете сигурна  парола, в която да има  някакъв смисъл. Както ви посъветвахме по-горе,  нека бъде нещо по-сложно, но избягвайте безмислици или странни комбинации от символи. Например   “dfFe#*23” определено би било нещо, което е трудно за отгатване, но със сигурност е и трудно за запомняне.

Не сменяйте паролата си твърде често. Потребителите са много по-склонни да забравят паролите си, ако ги сменят твърде често. Не е необходимо да го правите всеки месец. Веднъж на 90-120 дни е напълно достатъчно.

Не използвайте изключително дълга комбинация. В зависимост от системата, някои пароли имат минимум и максимум на дължината. Изберете нещо по средата, което ще запомните след няколко повторения. Най-добрата дължина е между 8 и 10 символа. По-малко вероятно е потребителите да объркат или забравят парола с тази дължина.

Ако не можете да запомните паролата, запишете я на лист и я пазете на сигурно място. Но нека това не бъде портмонето ви, чантата или шкафа на бюрото. Измислете по-подходящо и тайно място, където да съхранявате паролата.

Можете да използвате мнемоника или с други думи казано – интересни трикове чрез които да запаметите важните неща. За пример ще дадем изречението „I love my three very smart german shepherds“ („Аз много обичам моите три много умни немски овчарки), което като се съкрати става ilm3vsgs. Или пък “I go to bed at 11 pm“ („Аз си лягам в 11 ч“), се получава  ig2ba11pm. Никак не е лоша идея да използвате този метод.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...