Wi-Fi Direct – удобен начин за споделяне

wi-fi-directНикой от нас не обича бюрото му да е пълно с кабели и постоянно да се оплита в тях. Сигурно вече ви е писнало от тоновете кабели, които само се мотаят из краката ви и заемат излишно място. Хубавата новина е, че кабелите все по-често излизат от употреба, благодарение на технологични изобретения като безжичен интернет, Bluetooth, SD карти, флаш памети и т.н.

Навлизането на Wi-Fi значително улесни живота ни, но нямаше ли да бъде чудесно, ако можехте без усилие да се свържете с Wi-Fi устройства, без намесата на точки на достъп и дълги пароли? Решението идва от Wi-Fi Direct.

Wi-Fi Direct е подходящият стандарт

Wi-Fi Alliance, световната браншова организация през 2010 г. сертифицира стандарта Wi-Fi direct и скоро след това започна да издава сертификати на продукти, които могат да предлагат тази нова технология.

Wi-Fi Direct  е  Wi-Fi без Интернет частта

Идеята, която стои зад Wi-Fi direct е, че обикновените задачи се нуждаят от обикновени връзки. Например, ако желаете  да принтирате документ от вашия лаптоп или смартфон чрез безжичен принтер или да споделите снимки с някой друг в същата стая. Или пък да прехвърлите видео от телефона на телевизора. Нито едно от тези неща не изисква достъп до Интернет, но имат нужда от  някаква връзка помежду си.

Именно с Wi-Fi direct вършенето на подобни задачи ще бъде изключително лесно и бързо.

Wi-Fi Direct не се нуждае от точка за безжичен достъп

Wi-Fi Direct устройствата могат да се свържат помежду си без да е необходимо да минават през точка на достъп. Те могат да установят ad-hoc мрежи, когато е необходимо, позволявайки ви да видите кои устройства са налични и да изберете с кое искате да се свържете. Това звучи много подобно на Bluetooth точно, защото принципът на свързване е същият.

Wi-Fi Direct използва  Wi-Fi Protected Setup

Не се тревожете, че всеки може да се свърже с вашите устройства. За да ви бъде осигурена пълна  защита, Wi-Fi Direct използва Wi-Fi Protected Setup и WPA2 за предотвратяване на неоторизирани връзки и да задържи комуникацията лична.

Има два начина да установите връзка. Първият е с физически бутон – натискате бутона на устройството Х и после също на устройство Y, а вторият е с PIN кодове.

Wi-Fi Direct знае какво има наблизо

Wi-Fi Direct включва две полезни неща: Wi-Fi Direct Device Discovery и Service Discovery. Устройството ви не само, че ви показва наличните връзки, но ако разработчиците са го позволили, то ще знае какъв вид са устройствата наблизо и какво предлагат – например, ако се опитвате да споделите снимка ще виждате устройствата, които могат да я покажат, а ако искате да я принтирате, ще се появят принтери или устройства, които са свързани към принтери.

С тази нова технология споделянето на различни видове ще става бързо, лесно и удобно. С Wi-Fi Direct ще забравите за досадните кабели и трудно запомнящите се пароли.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...