Геймърски лаптоп или геймърски настолен компютър?


Някои производители се опитват да ни убедят, че единствената съществена разлика между геймърските лаптопи и настолните компютри със същото предназначение е в тяхната мобилност. Докато преносимите машини позволяват по-удобно придвижване и игра навсякъде, където лесно ги занесем, десктопите са повече или по-малко позиционирани в дома ни, което може да създава проблеми, ако водим активен начин на живот. Това твърдение само по себе си е вярно.

Но както ще се уверим от изложението на тази статия, то е доста опростено — разликите са доста повече, отколкото загатват само габаритите на тези системи. Нека все пак да доразвием основния аргумент, който безспорно говори в полза на лаптопите. А той е свързан с тяхната…

1. Мобилност

Съвременните преносими РС за гейминг се възползват от постоянно напредващата тенденция към олекотяване. В резултат на това типичният представител на този сегмент е само около 2.5 кг, като има и такива по два килограма. Нито един настолен компютър няма такива постижения, а ако има, той едва ли е подходящ за продължителни геймърски сесии с модерните игри.

Същото може да се каже и за дебелината на корпуса, която при геймърските модели конкурира тази на ултрабуците. Как се постига това? — Чрез дизайна Max-Q, съществено понижаващ размера на видеокартите и необходимостта от широки въздухоотводи за изхвърляне на горещината, а така се пести и място в корпуса. И всичко това почти не е за сметка на производителността.

Ключовата дума в последното изречение обаче е „почти“. Ако се питате защо, веднага отговаряме…

2. Основният хардуер

Процесорите и видеокартите, създадени за лаптопи, имат няколко особености. Те са така разработени, че да щадят батерията на преносимия РС и да отделят по-малко топлина. От това пък следва, че рядко са толкова мощни, колкото аналозите им при десктопите.

Като цяло това не е сериозен недостатък. Даже напротив — осигурява се точно това, за което са създадени геймърските лаптопи: възможността да играете в движение и на батерия, без машината да прегрява. Също така трябва да се има предвид, че болшинството ноутбуци за игромани са с Full HD дисплеи, докато при настолните монитори все повече навлиза 4K Ultra HD резолюцията и тя трябва да се поддържа от видеокартите за десктопи. Но понеже не е задължителна за лаптопите, малко по-слабата производителност на мобилните графични ускорители няма да ви лиши от визуални благини.

3. Опции за ъпгрейд

Възможностите периодично да обновявате хардуера на настолен компютър са значително по-гъвкави от тези за лаптоп. Особено що се отнася до най-важните компоненти, каквито са процесорът, графичната карта и дънната платка. В това отношение, ако геймингът е страст, която ще ви държи още дълги години, по-перспективният избор е десктоп.

Естествено, в случай че можете да си го позволите, просто може по-често да сменяте ноутбука си.

4. Периферни устройства

Към настолните РС можете да свързвате специализирана геймърска периферия. На първо място си струва да споменем мониторите, работещи на 144Hz и синхронизиращи се с видеокартата чрез технологиите Nvidia G-Sync или AMD FreeSync. Едната половина на мултимедията е графиката, а другата — звукът, затова 5.1- и 7.1-каналните аудио системи са предпочитани от игроманите. Не може да се подценява и значението на клавиатурите за голямо натоварване.

Такава периферия може да се свързва и с лаптопите, макар и ограничено. Някои маркови модели предлагат G-Sync или FreeSync, а също и сериозен звук. Но донякъде се обезсмисля идеята да използвате преносима система.

Още повече, когато имаме предвид…

5. Цената

Лаптопите са по-скъпи от десктопите. Това важи дори в по-голяма степен за геймърските конфигурации. Обяснение има — сглобяването на преносим компютър е по-сложно, защото производителят трябва да се съобразява с по-ограничено пространство, необходимо не само за компонентите, но и за празнините, през които ще се отвежда нагорещеният въздух. Батерията също е важен елемент, защото директно захранва машината или би могла да служи като UPS.

В крайна сметка всичко опира до личните предпочитания и финансовите възможности на потребителя. За щастие, в наши дни има подходящи модели за всички — и мобилни, и за бюро. Ако не сте сигурни в избора си, след като разгледате каталога ни, можете да разчитате на съдействие от нашите експерти.

Още по темата:
Идеалните геймърски монитори — въпроси и отговори
Лесният избор на лаптоп за гейминг
Гейминг аксесоарите: значение, удобства и предимства
Как да избера най-подходящата за мен геймърска конфигурация?
Предимства и недостатъци на готовата и асемблираната гейминг конфигурация
Какви са видовете геймърски конфигурации?

Loading Facebook Comments ...