Защо да инвестираме в по-скъпа геймърска конфигурация?

Добре известно е, че геймърските десктопи и лаптопи са скъпи по начало, за което има много, много основания. Затова може да се запитаме: Откъде-накъде бихме търсили причини за покупката на нещо, което ни насърчава да бъркаме дори по-дълбоко в джоба си? Ако се чудим за това, едва ли сме запалени геймъри и никакви аргументи не биха променили мнението ни. В случай че сте „хардкор игроман“ обаче, вярваме, че ще изтъкнем валидни гледни точки и ще успеем да отговорим на въпроса в заглавието.

Опорните ни точки ще бъдат пет:

1. Получавате най-доброто, защото сте любимци

Геймърските продукти са смятани за „нишови“. Това означава, че са предназначени за не особено многобройна публика, особено в сравнение с тази на бизнеса, корпоративните служители и семействата. От друга страна обаче, водещите производители на тези високооценени продукти имат огромен респект към геймърите и не биха си позволили да ги залъгват с абсурдни преувеличения в маркетинга, нито с излишно оскъпяване на машини. Просто защото представителна част от игроманите са клиенти, разбиращи от това, което купуват, и не биха позволили да бъдат лъгани.

Ето защо реномираните компании, предлагащи и най-скъпите геймърски линии сред настолните и преносимите компютри, се стараят да ухажват претенциозната си публика. А част от тези отношения е търсенето и предлагането на най-доброто. Защото машините за игри наистина трябва да са такива, за да възпроизвеждат модерните заглавия и да издържат на продължителни игрови сесии.

2. Правите инвестиция в бъдещето

Този аргумент може да се разгледа различно за десктопите и лаптопите. Първите позволяват по-лесен периодичен ъпгрейд, а това е неизбежно, ако искате винаги да имате най-добрия процесор или видеокарта за поредното издание на геймърската поредица, която следите. Изключение е оперативната памет, която е почти толкова лесна за подмяна и/или добавяне в двата компютърни сегмента.

Като цяло при лаптопите ъпгрейдът на някои компоненти не е толкова лесна работа и ако се прави у дома или в неоторизирани сервизи, може да ви лиши от гаранционно обслужване. А именно то е сред плюсовете на по-скъпите конфигурации, в които производителят е вложил първокласен хардуер и е заложил реномето си. Не е лесно да станеш авторитетно име сред геймърите, а този, който го постигне, се старае да удържа позициите си, постижимо само с непрекъснати иновации и безупречна техническа и софтуерна поддържа.

3. Нещата, които само геймърите биха оценили

Има универсални екстри в потребителската електроника, а има и такива, от които би се възползвала единствено конкретна публика. Пример за тези от втория тип са лаптопите, разполагащи с хардуерен бутон за връзка с онлайн магазина на Steam и програмируемите клавиши за бърз достъп до определени команди в игрите. Няма да поясняваме какво е Steam, защото геймърите, за които са предназначени такива екстри, чудесно знаят, а така подчертаваме идеята.

Но по-скъпите машини имат и други възможности, станали почти задължителни за съвременния гейминг. Такъв е случаят на преносимите компютри, дисплеите на които са сертифицирани по технологиите G-Sync и FreeSync – също като специалните монитори за десктопи. Ако инвестирате в такива устройства, ще откриете и богати опции за наблюдение на цялостната система или нейни компоненти, за бърз и сигурен овърклокинг на процесора и други.

4. Не са пропуснати и „скритите“ екстри

Към тях можем да причислим перфектното съчетание на хардуера, защото понякога цената на нещо не се определя само от безразборния сбор на съставните му части. Когато са вложени дълги часове на проучвания и инженерни героизми, за да се гарантира оптимална производителност, цената на крайния продукт се повишава.

Друга от екстрите, които са „скрити“, защото могат да се „видят“ само от експерт и/или опитен геймър, е доброто охлаждане. Важността му трудно може да се надцени, особено при преносимите компютри, за които то е въпрос на цялостно качество. За да не бъдем абстрактни, ще посочим сценарий, при който хардуерът е комбиниран майсторски, но просто не го използвате с удоволствие, понеже периодично системата прегрява, забива или се налага да изключвате детайли, за да играете продължително.

5. Стилът е част от играта

Достатъчно е да погледнем някой от по-скъпите геймърски компютри – безразлично дали е настолен или преносим, – за да се досетим, че е такъв и не може да бъде никакъв друг! Футуристичните или милитаристични линии обикновено са дело на високоплатени дизайнери, което вдига цената. Дали винаги сме готови да я платим – в това трябва да ви убеди самият облик на машината.

Конкретно при десктопите, но лаптопите не са изключение, се залага и на редица светещи компоненти. Понякога функцията им отива отвъд естетиката, като указва наличието на новаторски решения.

Никога обаче не е желателно да плащате повече, отколкото е нужно за вашите гейминг потребности. За точния избор винаги можете да разчитате на компетентна консултация от специалистите на Ardes.bg.

Още по темата:

Геймърски лаптоп или геймърски настолен компютър
Идеалните геймърски монитори — въпроси и отговори
Лесният избор на лаптоп за гейминг
Гейминг аксесоарите: значение, удобства и предимства
Как да избера най-подходящата за мен геймърска конфигурация?
Предимства и недостатъци на готовата и асемблираната гейминг конфигурация
Какви са видовете геймърски конфигурации?

Loading Facebook Comments ...